ABD Yemen'de Suudi Arabistan'a sağladığı desteği sonlandıracak

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ülkesinin Yemen'de Suudi Arabistan'a sağladığı askeri desteği sona erdireceğini açıkladı.

ABD Yemen'de Suudi Arabistan'a sağladığı desteği sonlandıracak
04 Şub 2021 23:08:09

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Başkan Joe Biden’ın Arap yarımadasının en yoksul ülkesi Yemen’e yönelik beş yıldır devam eden saldırılardan ABD desteğinin sona erdirileceğini duyuracağını açıkladı.

Suudi Arabistan öncülüğünde gerçekleşen Yemen’e yönelik saldırılara desteğini çekeceğini duyurması beklenen Joe Biden, böylece seçim kampanyasındaki vaatlerinden birini daha yerine getirmiş olacak. Associated Press’in haberine göre Biden, Yemen’deki ihtilafı diplomasiyle çözecek.

Beyaz Saray’da düzenlenen basın brifinginde konuşan Sullivan, ABD’nin savaşı müzakereler yoluyla sona erdirmek için “daha aktif bir rol oynadığını” ve Biden’ın bunun farkında olduğunu söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli The National gazetesi, Joe Biden’ın, Yemen özel temsilcisi olarak kıdemli diplomat ve eski Arap Körfezi işlerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Vekili Timothy Lenderking’i seçeceğini ifşa etti. Associated Press’de yayınlanan bir haberde de, Biden’ın Lenderking’i seçtiği doğrulandığı ve bu bilgiyi veren kişinin, adının Biden’ın açıklamasından önce duyurulmasını istemediği bilgisi yer aldı.

2015’te Suudi Arabistan, Yemen’deki toprakları kontrolüne geçiren ve Suudi Arabistan’a füze fırlatan Husilere karşı koymak için saldırılara başlamıştı. O zamandan beri Suudi Arabistan’ın yönettiği hava harekatlarında çok fazla sayıda sivil yaşamını yitirdi. Obama yönetimi sırasında başlayan Suudi Arabistan saldırılarına ABD, yeşil ışık yakmıştı. Zamanında saldırıya olumlu bakan ancak, bu karardan pişman olduğunu dile getiren bazı ABD yetkilileri, Biden yönetiminde saldırılara olan ABD desteğinin çekilmesini ve Yemen’deki çok partili çatışmayı sona erdirmek için harekete geçecek.

Etiketler:   Yemen


0 Yorum

Yorum Yaz