ABD'den Çin medyasına 'yeni' kısıtlama

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 5 Çinli medya kuruluşunun ABD'deki muhabir sayısına sınırlama getirildiğini duyurdu.

ABD'den Çin medyasına 'yeni' kısıtlama
03 Mar 2020 08:34:36

Geçen hafta ABD yönetimince Yabancı Misyon Yasası kapsamına alındığı açıklanan Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı Xinhua, People Daily, China Daily, Çin Global Televizyon Ağı ve Çin Uluslararası Radyosuna ilişkin yeni kısıtlamalar getirildi.

Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada, "ABD hükümeti, bugün Çin devletine ait medya kuruluşlarının ABD'deki muhabir sayısına süresiz şekilde sınırlama getirmiştir" ifadesini kullandı.

Çin devletinin, Amerikalı ve diğer ülke gazetecilerine karşı "daha sert bir gözetim, taciz ve yıldırma taktiği uyguladığını" iddia ve bu durumun alınan karara gerekçe olarak gösterildiğini vurgulayan Pompeo, "ABD hükümeti, uzun zamandır Çinli gazeteciler de dahil, yabancı gazetecilerin serbestçe ve misilleme tehdidi olmadan çalışmalarına müsaade ederken; Başkan (Donald) Trump, Pekin tarafından yabancı gazetecilere uygulanan kısıtlamaların yanlış olduğunu vurgulamıştı" değerlendirmesinde bulundu.

Pompeo, söz konusu kuruluşlara uygulanan kısıtlamanın üretilen içerikle ilgili olmadığına, kuruluşların ABD'de yaptıkları yayın konusunda herhangi bir engelleme yapılmayacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Amacımız karşılık vermektir. ABD-Çin ilişkisinin diğer alanlarında da yaptığımız gibi, gecikmiş bir eşitlik alanı kurmaya çalışıyoruz. Bu eylemin, Pekin'i, ABD'ye ve Çin'deki diğer yabancı basına daha adil ve mütekabil bir yaklaşım benimsemeye teşvik edeceğini umuyoruz".





0 Yorum

Yorum Yaz