Fransa Dışişleri Bakanı: İran ve ABD acilen nükleer anlaşmaya dönmeli

Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian, İran'ın nükleer silah kapasitesini artırmakta olduğunu, Tahran ve Washington'un 2015 nükleer anlaşmasına 'acilen' dönmesi gerektiğini söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı: İran ve ABD acilen nükleer anlaşmaya dönmeli
17 Oca 2021 16:08:18

France 24'te yer alan habere göre, Journal du Dimance gazetesine konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, İran'ın uranyum zenginleştirme kapasitesini artırma adımıyla ilgili konuştu. Le Drian, "Trump yönetimi İran'a 'maksimum baskı' politikası uygulamayı seçti ve bu durum yükselen risk ve tehdit anlamına geldi" dedi. Le Drian sözlerine "Bu durmalı çünkü İran, açıkça söyleyebilirim ki, nükleer silah kapasitesine ulaşma sürecine girdi" ifadeleriyle devam etti. 

İran'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaklaştığını hatırlatan Le Drian, "İranlılara 'artık yeter' demek ve Tahran ile Washington'u 2015 nükleer anlaşmasına döndürmek şart" dedi. 

ABD'nin seçilmiş başkanı Joe Biden, göreve geldiğinde İran'ın taahhütlerine uyması durumunda anlaşmaya dönebileceği işaretini verirken İran da yaptırımların kaldırılması şartı koştu. Durumu değerlendiren Le Diran "Balistik çoğaltma ve İran'ın bölgedeki komşularında düzeni bozması konusunda zorlu görüşmeler yapılması gerekiyor" dedi. 

Ne olmuştu?

İran, Washington'un 2015 nükleer anlaşmasından çekilip tekrar yaptırım kararı almasından bu yana kademeli olarak anlaşmanın taahhütlerini ihlal ediyordu. Yüzde 20 saflıkta uranyum zenginleştirilmesi geçen ay İran nükleer programının mimarı olarak nitelendirilen bir fizikçinin öldürülmesinden sonra parlamentodan geçirilen tasarıda yer alan adımlardan biriydi.

İran, 2015 anlaşmasından önce yüzde 20 saflığa ulaşmıştı. Anlaşma saflık limitini %3.67'ye düşürmüştü. Tahran, taahhütleri ihlal etmeye başladıktan sonra saflığı  yüzde 4.5'e kadar çıkardıklarını duyurmuştu.

Nükleer silah düzeyindeki uranyumun yüzde 90 saflıkta olduğu biliniyor. 



0 Yorum

Yorum Yaz