Hulusi Akar: Mısır'la mutabakat muhtırası olabilir

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Doğu Akdeniz'de ilan ettikleri deniz yetki sınırlarıyla ilgili değerlendirmeler yaptı.

Hulusi Akar: Mısır'la mutabakat muhtırası olabilir
06 Mar 2021 22:55:21

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, deniz tatbikatında görev alan gemilere video konferans yöntemi ile bağlandı. Akar, “Hem karada hem denizde hem de semalarımızda yoğun bir faaliyet var. Ayrıca dost, kardeş ve müttefiklerimizin de hak, alaka ve menfaatlerine yönelik yapılan mücadeleye de gerekli katkıyı sağlıyor, bölge ve dünya barışına katkılarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

AA'nın aktardığına göre, Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunlara dikkati çeken Akar, “Biz, tüm sorunların uluslararası hukuk çerçevesinde, diyalog yoluyla, iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde çözülmesinden yanayız. Bu konuda müzakerelere açığız, barışçıl yol ve yöntemlerin tamamının kullanılmasını arzu etmekteyiz” dedi.

Yunanistan'ın Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını savunan Akar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm bu olumlu yaklaşımlara rağmen maalesef komşumuz tarafından provokatif girişimler, eylemler, sorumsuz açıklamalar, tehdit dili ve benzer yaklaşımlar bölgedeki barış ve istikrarı bozmaktadır. Komşumuzun yaptığı bu faaliyetlerin temel amacının AB ve uluslararası kamuoyunu olumsuz etkilemek, onları yanıltmak olduğunu biliyoruz. Buna karşı da elimizden gelen her türlü tedbiri aldık, almaya devam ediyoruz. Kullanılan dilin, yapılan tacizlerin iyi komşuluk ilişkilerine yakışmadığını tekrar tekrar söylemeye devam ediyoruz.”

'MISIR'LA ANLAŞMA OLABİLİR'

Mısır’ın Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arama ihalesini Türkiye’nin daha önce ilan ettiği ve BM’ye bildirdiği sınırlara göre yapmasına yönelik de değerlendirmelerde bulunan Akar, şunları söyledi: “Bu, çok önemli bir gelişme, bunun devam etmesini bekliyoruz. Mısır ile bizim tarihsel, kültürel birçok ortak değerimiz var. Bunların aktive olmasıyla önümüzdeki günlerde farklı gelişmeler olabilir diye değerlendiriyoruz. Zaten Mısır’ın aldığı bu kararın, bizim deniz yetki alanlarımıza saygı duyularak yapılan bu çalışmaların, bizim çalışmalarımıza uygun olduğu kadar Mısır halkının da hak ve menfaatinin yararına olduğunun da bilinmesini istiyorum. BM’ye beyan ettiğimiz deniz yetki alanları sınırlarımızla uyumlu bir şekilde Mısır ile de anlaşma, sözleşme, mutabakat muhtırası gibi çalışmaların önümüzdeki dönemde olabileceğini değerlendiriyoruz.”

Dışişleri Bakanlığı ve diğer bakanlıkla koordineli olarak çalışma yürüttüğünü aktaran Hulusi Akar, “Bu konuda Dışişleri Bakanlığımız gerekli çalışmaları ilgili, kurum, kuruluş ve bakanlıklarla koordineli şekilde sürdürüyor. Bu çalışmalar yapılmakta ve bunların da olumlu sonuç vermesini bekliyoruz” dedi. 



0 Yorum

Yorum Yaz