Kabil'de patlama!

Afganistan'ın başkenti Kabil'de bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 3 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti, 12 güvenlik görevlisi yaralandı.

Kabil'de patlama!
04 Nis 2021 10:21:15

Kabil Emniyet Müdürlüğü sözcüsü Ferdevs Faramarz, basına yaptığı açıklamada, Kabil'in Pagman ilçesinde askeri araca yönelik bomba yüklü araçla saldırı düzenlendiğini söyledi.

Faramarz, saldırıda 3 güvenlik görevlisinin yaşamını yitirdiğini, 12 güvenlik görevlisinin yaralandığını bildirdi.

Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

Öte yandan sabah Kabil'in Kargabölgesinde düzenlenen bombalı saldırıda1 asker hayatını kaybetmişti.

AFGANİSTAN, TALİBAN'I SORUMLU TUTUYOR

Ülke genelinde son zamanlarda artmaya başlayan silahlı saldırıların hedefinde gazeteciler, aktivistler, din alimleri, devlet memurları ve güvenlik güçleri bulunuyor. Afganistan hükümeti, bu saldırılardan Taliban'ı sorumlu tutuyor. Taliban ise saldırılarla bağlantısının olmadığını savunuyor.

ABD-TALİBAN ANLAŞMASI

ABD, 29 Şubat 2020'da Taliban ile Doha'da barış anlaşması imzaladı. Afganistan'da asker bulunduran müttefiklerine danışmadan hareket eden ABD, Taliban'a tüm yabancı güçlerin 1 Mayıs 2021'e kadar çekileceği sözünü verdi.

Taliban'ın yabancı güçlere saldırmamayı taahhüt etmesine karşın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemler anlaşma dışında kaldı. Taliban ve Afgan yönetimi karşılıklı olarak binlerce kişiyi serbest bıraktı.

Taraflar nihai anlaşmanın müzakeresi için ocak ayında usul ve yöntemde anlaştı ancak 22 Şubat'ta başlayan müzakerelerde içerik kısmına geçilemedi.

KABİL, GEÇİŞ HÜKÜMETİNİ REDDEDİYOR

Kabil yönetimi, Taliban'dan öncelikle kapsamlı ateşkes uygulamasını istiyor ve geçiş hükümeti talebini reddediyor. Taliban, terör örgütleri listelerinden çıkabilmek için ABD'nin, taahhüdünü yerine getirmesini de istiyor.

ABD son olarak 8 Mart'ta, 90 gün zarfında şiddetin azaltılması ve taraflar arasında geçiş hükümeti kurulması önerisinde bulundu. Afgan tarafları ile ABD'nin teklifiyle görüşmelerin nisanda Türkiye'de devam etmesi kararlaştırıldı.



0 Yorum

Yorum Yaz