Malcolm X kimdir? Malcom X’in hayatı, sözleri ve ölümü

Malcolm X kimdir? “Malcolm X” olarak tanınan Amerikalı Müslüman siyasetçi ve insan hakları savunucusunun hayat hikayesini Furkan Haber olarak, ölüm yıl dönümünde sizler için derledik. Malcolm Little’dan Malik el Şahbaz’a dönüşen mücadele dolu hayatı sizlerle…

Malcolm X kimdir? Malcom X’in hayatı, sözleri ve ölümü
20 Şub 2021 19:07:00

Malcolm X kimdir? “Malcolm X” olarak tanınan Amerikalı Müslüman siyasetçi ve insan hakları savunucusunun hayat hikayesini Furkan Haber olarak, ölüm yıl dönümünde sizler için derledik. Malcolm Little’dan Malik el Şahbaz’a dönüşen mücadele dolu hayatı sizlerle…

Malcolm X Kimdir?

Asıl adı Malcolm Little olan Malcolm X, ABD’nin Nebraska eyaletinde, Omaha kentinde 19 Mayıs 1925 yılında doğmuştur. İslamiyeti seçtikten sonra adını El-Hacı Malik El-Şahbaz olarak değiştirmişti. Amerika’daki ırkçılık hareketlerinin önde gelen isimlerinden olan Malcolm'un, 4 kardeşi faşist beyazlar tarafından katledilmiş, babası da 1931 yılında faili meçhul bir cinayetle hayatını kaybetmişti.

Malcolm X'in hayatı

Malcolm X’in Hayatı

Hayatını Amerika’daki ırkçılığa karşı mücadeleye adayan Malcolm X, döneminde birçok kişiyi etkisi altına alabilmiş bir Afro-Amerikan’dı. 7 kardeşten 4’üncüsü olan Malcolm, babası vefat ettiğinde 6 yaşındaydı. Annesi ise; babasının feci cinayete kurban gitmesinin ardından aklını yitirmiş, bu sebeple akıl hastanesine yatırılmıştı. Annenin de gitmesiyle darmaduman olan ailenin her bir çocuğu farklı kişilere evlatlık olarak verilmişti.

Hapishane dönemi...

Malcolm, yeni ailesinin yanında ilköğretimini tamamlamış, hedefleri olan bir öğrenci olarak ilerliyordu. Ancak siyah derili olması dolayısıyla daha küçük yaşta hayallerinin önü kesilmiş, okulda uğradığı mobbinge daha fazla katlanamayarak eğitimini bırakıp sokaklarda çalışmaya başlamıştı. Sokak hayatı başladıktan sonra hırsızlık, kadın taciri ve uyuşturucu ile tanışan Malcolm, bu suçlardan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cezaevinde vaktini hapishane kütüphanesinde geçiriyordu, burada Elijah Muhammed vesilesiyle İslam’a ilk adımı atmış, Elijah Muhammed’in Nation Of İslam cemaatine girmişti. Zenci ırkçılığını savunan Elijah Muhammed’in düşünceleri Malcolm’un, bu dini kabul etmesini kolaylaştırmıştı. Çünkü Elijah, beyaz insanı; “Şeytan” olarak nitelendiriyordu. Malcolm'da siyah ırk mücadalesini savunuyordu.

Malcolm X kimdir

Malcolm’un yeni hayatı…

7 Ağustos 1952’de hapisten çıkan Malcolm, soyadını “X” olarak değiştirdi. Bu; soyunun, atalarının belli olmadığı anlamını taşıyordu. 1958 yılında evlenen Malcolm’un 6 kızı oldu. 1959’da Mısır, Suriye, İran, Nijerya, Gana ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni gezen Malcolm, buradaki Müslümanlarla görüştü. Malcolm, Elijah'ın cemaatinde sivrildiği için Elijah ile arası açılmıştı. Kendisinin birçok kadınla ilişkisi olduğunu öğrenmesi üzerine aradaki bağları kopardı. 1964’te Elijah Muhammed’in cemaatinden ayrılarak gerçek İslam anlayışıyla tanışmaya başladı. Hacca gittiği dönemde, “el-Hac Malik el-Şahbaz” ismini kullandı. Hakiki İslam’ı tanıyan Malcolm’ın, beyaz deriye olan öfkesi sönmüş ve haksızlıklara, zulme karşı gerçek bir İslam direnişi başlatmıştı.

Malcolm X'in ölümü

Malcolm X’in Ölümü

Öğrendiği İslam hakikatleri için mücadele vermekten çekinmeyen Malcolm X’in ölümü, kendisinden sonra gelenlere şanlı bir iz bıraktı. Mücadele dolu bir hayat sürdüren Malcolm X’in vefatı da, zalimlere karşı verdiği hak kavgası esnasında gerçekleşti. 21 Şubat 1965’te New York’ta yaptığı bir konferans esnasında ailesinin gözleri önünde infaz edilen Şehit Malcolm X hakkın rahmetine kavuştuğunda 40’lı yaşlarındaydı.

Malcolm X islam

Malcolm X'in Sözleri

Şehit Malcolm X'in ardında kalanlara miras misali bıraktığı sözleri, bugün yaşadığımız karanlık çağı bir mum gibi aydınlatmaya devam ediyor.

Malcolm X'in sözleri  Malcolm X (Malik El Şahbaz) şehit edildi Malcolm X (Malik El Şahbaz) şehit edildi

Etiketler:   Malcolm X Şehit


0 Yorum

Yorum Yaz