Müslüman'a Zulmün Adı Madımak

37 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi ise sonuçlanan Sivas olaylarının 28. yıl dönümü.

Müslüman'a Zulmün Adı Madımak
02 Tem 2021 13:19:00
Sivas olayları, birtakım provakasyonlarla aynı coğrafyada barış içinde yaşayan farklı değer yargılarına sahip insanların birbirlerine karşı doldurulmasının ne ilk ne de son olayıdır.

Olaylar Nasıl Başladı?

2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Kültür Şenlikleri'ne katılmak için birçok kişi Sivas’a geldi. Katılımcılar arasında İslam aleyhinde yazı ve konuşmaları olan Aziz Nesin’in bulunması nedeniyle olaydan iki gün önce Sivas’ta Nesin aleyhinde bildiri dağıtıldı.

Şenliklerde de Nesin’in İslam aleyhindeki konuşması tansiyonların iyice gerilmesine sebep oldu.

Cuma namazının ardından etkinliklerin yapıldığı kültür merkezinin önüne bir yürüyüş başladı.

Sayıları giderek artan ve içinde provakatörlerin de olduğu kalabalık bir grup otelin önünde toplandı.

Sayı arttıkça geriliminde arttığı gruba müdahale edilmedi. Gelişen olaylar sonucunda 37 vatandaşımız hayatını kaybetti.

SİVAS KATLİAMI'NIN ARDINDAN

Yaşanan olayların ardından 35 kişi gözaltına alındı ve sonrasında bu sayı 190'a ulaştı. Gözaltına alınanlardan 66'sı serbest bırakıldı. "Sivas davası" olarak tarihe geçen mahkeme sonucunda 22 sanık 15'er yıl, 3 sanık 10'ar yıl, 54 sanık 3'er yıl, 6 sanık 2'şer yıl hapisle cezalandırıldı. Yargılananlardan 37'si ise beraat etti. Yıllar sonra Yargıtay DGM kararını bozdu ve sanıklar yeniden yargılandı. 1998'de onaylanan yeni kararda 33 sanık idam, 14 sanık ise 15 yıla kadar değişen hapis cezalarına çarptırıldı ancak idam cezaları usul noksanlıkları nedeniyle bozuldu. 2000 yılında yeniden idam cezasına çarptırılan 33 sanık 2002'de idam cezasının kaldırılması ile müebbet hapse mahkum edildi. Zaman içerisinde tahliyeler ile hapisteki kişi sayısı 33'e düştü. Sivas katliamının kilit isimlerinden 8 sanık ise 1997'deki bozma karar sonrasında firar etti. Sivas Davası 2014 yılında zaman aşımına uğradı ve tüm dava kapatıldı.

Asıl faillerin hala belli olmadığı Sivas olaylarının adaletle sonuçlanmaması bugün hala toplumunda ayrıştırıcı bir rol oynamaktadır. Bazı kişilerin haksız yere yargılanması, asıl suçluların de hala bulunamaması sebebiyle birçok vatandaşımızın mağduriyeti hala devam etmektedir.  
Etiketler:   Madımak


0 Yorum

Yorum Yaz