Rüşdi Ebu Mukh 35 yıllık esaretten sonra özgürlüğe kavuştu

Rüşdi Ebu Mukh 35 yıllık esaretten sonra özgürlüğe kavuştu
06 Nis 2021 08:33:26

İsrail işgal rejimi yetkilileri, Batı Baka sakinlerinden ve arkadaşları arasında Salih ismiyle bilinen esir Rüşdi Ebu Mukh’u, haksız yere mahkûm edildiği 35 yıllık esaret hayatından sonra dün (5 Nisan Pazartesi) serbest bıraktı.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Filistin Esirler Kulübü, Ebu Mukh’un, üç arkadaşıyla beraber 1986 yılında işgal güçleri tarafından tutuklandığını belirtti.

Açıklamada, esirin, ilk etapta müebbet hapis cezasına çarptırıldığı ardından bu cezanın 35 yıla düşürülmesine karar verildiği ifade edildi. 

İşgal makamları, tutuklanmadan önce “trafik kurallarını ihlal ettiğini" ileri sürdüğü Ebu Mukh’un tutukluluk süresini uzattı. Geçtiğimiz ayda serbest bırakılması gereken esir, İsrailli yetkililerin keyfi uygulamaları sonucu bugün tahliye edildi.

Esirler Kulübü, daha önce Hamas ile İsrail arasında birden fazla esir takasının gerçekleştiğine, ancak İsrail yönetiminin Ebu Mukh’u ve arkadaşlarını serbest bırakmamakta ısrar ettiğine dikkat çekti.

Ebu Mukh işgal zindanlarındayken hem özel hayatı hem de Filistin ile ilgili birçok gelişme yaşandı. En önemlisi de Filistinli esir esaret altındayken, 33 yıl boyunca yolunu gözleyen annesini kaybetti. Birçok esir, işgal zindanlarında kötü şartlarda tutuldukları sırada dışardaki yakınlarını kaybetmenin acısını yaşıyor.

Ebu Mukh’un özgürlüğüne kavuşmasıyla birlikte Oslo Anlaşması’ndan önce tutuklanan ve hâlâ esaret altında tutulan en eski Filistinli esirlerin sayısı 25’e düştü. Bunların 15’i işgal altındaki 1948 Toprakları’ndandır. 

Filistinliler 20 yıl ve daha fazla bir süre İsrail hapishanelerinde bulunan Filistinli mahkumlar için "Kıdemli Esirler" kavramını kullanıyor.

Filistin makamlarının yayınladığı resmi verilere göre, işgalci İsrail hapishanelerinde 500'e yakını idari tutuklu ve 220'si çocuk olmak üzere 5 binden fazla Filistinli esir bulunuyor.

İsrail güçleri Doğu Kudüs ile Batı Şeria'da hemen her gün çeşitli gerekçelerle gözaltı operasyonları düzenliyor. Genellikle gözaltına alınanlardan bazılarını soruşturmaya tabi tuttuktan sonra serbest bırakıyor, bazılarını da mahkemelere sevk ediyor.

Tutuklunun, “İsrail’in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde askeri hâkim, suç isnadında bile bulunmadan Filistinli esirlerin tutukluluk sürelerini 5 yıla kadar uzatabiliyor.



0 Yorum

Yorum Yaz