Tefekkür | Bunları Biliyor Muydunuz?

Varlıklar âleminde insanı hayrete düşürecek ne kadar çok şey var… İşte, insanı düşünmeye sevk eden bazı ilginç hakikatler...

Tefekkür | Bunları Biliyor Muydunuz?
14 Mayıs 2020 11:08:40
  • Kajunun ağaçta yetiştiğini biliyor muydunuz? Kaju ağacı Brezilya ve Afrika dışında Hindistan’da da yetiştirilir. Kaju elmanın üstünde yetişir. Her elmadan sadece bir tane kaju fıstığı çıkar.
  • Mantarların genetik olarak bitkilere göre insan ve hayvanlara daha yakın olduğunu biliyor muydunuz? Bilim adamları yıllarca mantarların bitki mi yoksa hayvan mı olduğunu tartışmıştır. Bazı türlerinin toprakta yaşaması, toprağın altında kök benzeri uzantılara sahip olması ve hücrelerinde hücre duvarının bulunması, mantarların bitkilere benzeyen yönleridir. Hayvana benzeyen yönleri de tüketici olarak beslenmeleri ve hücrelerinde glikojen depolamalarıdır.
  • Ağaçların topraktan değil havadan yetiştiğini biliyor muydunuz? Ağaçların topraktan bazı mineraller aldıkları doğrudur fakat Güneş ışığı direkt ağacın içine nüfuz eder ve ağacın havadan aldığı karbondioksitteki oksijeni koparır. Geriye kalan karbon atomu ağacın ihtiyaç duyduğu su kaynağını oluşturur.
  • Bir portakal ağacının yüz yıldan fazla süre meyve verebildiğini biliyor muydunuz? 1421 yılında Fransa’ya getirilmiş olan bir portakal ağacı tam 473 yıl boyunca meyve vermeye devam etmiştir.
  • Bazı ağaçların kabuklarının yanmayacak şekilde kalın olduğunu biliyor muydunuz? Sekoya ağacının kabuğu alev geçirmezdir. Sekoya ormanlarında çıkan yangınlar ağaçların içinde olup biter.
  • Muzun kendi kendine yayılmadığını, mutlaka insan eli ile dikilmesi gerektiğini biliyor muydunuz? Bilimsel açıdan da muz ağacı, aslında ağaç değil ‘ot’ kabul edilmektedir. Odunsu yapılı olmayan bitkiler arasında en yaygın olanı muzdur.
  • En uzun yaşayan ağaçların Avustralya’daki macrozaima türü küçük ağaçlar olduğunu biliyor muydunuz? Bu ağaçların 5000 ile 7000 yıl arası yaşadıkları bilinmektedir. Bazılarının 15.000 yaşında oldukları iddia edilse de bu kesin olarak kanıtlanmamıştır.
  • Baobab ağaçlarının iklim değişikliğinin kurbanı olduğunu biliyor muydunuz? Baobab ağaçlarının yaşları 1100 ile 2500 arasında değişiyor. Fakat araştırmacılar, “Bin yıllık ağaçların bizi terk ettiğine şahit olmak şok edici bir deneyim” diyor. Bazı baobab ağaçları 3000 yaşına kadar hayatta kalabiliyor. Bu ağaç türü hem insanları hem hayvanları meyveleriyle beslerken önemli bir su kaynağı görevi görüyor. Uzmanlara göre bu türdeki ağaçların öldürülmeleri aslında çok zor. Zimbabve’de bulunan Panke, gövdesi tamamen yıkılan en eski ağaçtır. 2500 yıllık ağaç 2011 yılında tamamen öldü.
  • Taç utangaçlığına sahip defnegillerden oluşan ormanda bulunan ağaçların yapraklarının birbirine değmediğini biliyor muydunuz? Bilim insanlarına göre birbirine temas etmekten kaçınan bu ağaçlar yaprak yiyen böceklerin yayılmasını bu şekilde engelliyor ve rüzgarın yıkıcı etkisini azaltıyor.
  • Yediğimiz her incirin içerisinde bir incir arısı olduğunu biliyor muydunuz? İncirler incir arısı olmadan döllenemezler ve yediğimiz incir haline gelemezler. Aynı zamanda incirin çiçekleri armut şekilli bir kozanın içinde açar ve daha sonra olgunlaşıp yediğimiz meyvelere dönüşür. Daha sonra her bir çiçek, bir adet bir tohumlu, ‘aken’ adı verilen sert kabuklu bir meyve oluşturur. Her incir birkaç adet akenden oluşur. Yani incir yediğimizde aslında birden çok meyve yiyoruz.

  • Kaynak: Furkan Nesli Dergisi

    Etiketler:   Tefekkür


    0 Yorum

    Yorum Yaz