Ülkelere Göre Çeşitli Selamlaşma Şekilleri

Her kültürde insanların kendilerini ifade etme biçimi birbirinden farklıdır. Bu farklılıkların yansıması, genellikle kişilerin karşı karşıya geldiği anlarda görülmeye başlar. İnsanların buluştukları ilk anda, aynı anlama gelen fakat farklı biçimlerle ifade edilen selamlaşma şekillerini okurlarımız için derledik.

Ülkelere Göre Çeşitli Selamlaşma Şekilleri
27 Ara 2020 02:08:54

Selamlaşma şekilleri kültürlerin en önemli ifade şeklidir. Ülkeden ülkeye farklılık gösteren selamlaşma şekillerini haberimizde derledik.

Kültürlere göre selamlaşma şekilleri

İslam Kültüründe Selamlaşma

İslam kültüründe selamlaşma aynı zamanda karşıdaki kişiyle dualaşma anlamını da taşır, "Allah'ın selamı üzerine olsun" manasında "Esselamu Aleyküm" karşılığında da aynı anlamı taşıyan "Aleyküm Selam" denir. İslam dininde selam vermek sünnet almak ise farz kapsamındadır. Mushafalaşma adı verilen selamlaşmada ise eller sıkılarak karşılıklı olarak Peygamber'e salat-u selam getirilir.

Amerika'da Selamlaşma

Birçok kültürde olduğu gibi Amerika'da da tokalaşarak selamlaşma kültürü yaygındır.

selamlaşma şekilleri 

Filipinler'de Selamlaşma

”Mono” olarak bilinen bu selamlaşmada genç kişi, kendinden büyük olan kişinin elini alnına götürerek gerçekleşen eylemdir. Vedalar da ve selamlaşmada gerçekleşir.

 

Japonya'da Selamlaşma

Uzakdoğu’da çok sık rastlanan bu selamlaşma sisteminde yaşça büyük ya da saygın kişinin önünde eğilerek selam verilir zaman zaman bu eğilme esnasında saygısında karşısındaki kişinin elini de tutar.

 

Hindistan'da ve Tayland'da Selamlaşma

‘Nameste’ kelimesini söylerken avuç içlerinin birbirine bastırılır ve yukarı kaldırılır.

Taylanda ise; Eller Hintlerde olduğu gibi yukarı doğru kaldırılarak avuçlar birbirine bastırılır ve ‘wai” denir.

 

Yeni Zelanda'da Selamlaşma

İlgin. selamlama çeitlerinden biri de Yeni Zelanda bölgesinde mevcuttur. Burada karşıdaki kişiye selamlaşmak için burun ve alnın birbirine bastırılması ile olur.

Kültürlere göre selamlaşma şekilleri 

Moğolistan'da Selamlaşma

Moğolistan’da selam verme ve veda esnasında birbirlerinin kollarını tutarlar.

 Tibet'te Selamlaşma

Tibet'te kültürlere göre diğerlerine göre biraz daha farklı bir selam verme şekili mevcuttur; birbirlerine dil çıkarma biçiminde selamlaşma şekilleri vardır. Böylece karşınızdaki kişi hakkında kötü bir şey düşünmediğiniz mesajını iletmiş olursunuz.

selamlaşma



0 Yorum

Yorum Yaz