Yürüyüş yapmanın faydaları nelerdir?

Özellikle soğukların kapıya dayandığı ve karantina günlerimizin arttığı bu günlerde giderek daralan hareket alanlarımızın vücudumuza olan negatif etkisi tartışılmaz bir gerçek. Aktifliğimizi en çok yitirdiğimiz bu dönemlerde gerçekleştirilebilecek 15 dakikalık yürüyüşlerin mucizevi sonuçlarını haberimizde derledik.

Yürüyüş yapmanın faydaları nelerdir?
29 Ara 2020 12:24:11

Yürüyüş, hem vücut hem de zihin sağlığımız açısından oldukça değerli egzersizlerdendir. Ekstra bir donanıma ihtiyaç duymadan gerçekleştirebileceğimiz bu faaliyet yalnızca formda kalmanızı sağlamaz, aynı zamanda esnekliği arttırır, ruh halinizi iyileştirir ve genel sağlığınızı dengeler. Yapılan son çalışmalar günde en az 15 dakika yürüyüş yapmanın ömre 7 yıl ekleyebileceğini gösteriyor. Günde 15 dakika yürüyerek yaşam kalitenizi arttıracak kazançları haberimizde derledik.

yürüyüş yapmanın faydaları

15 dakika yürüyüş yapmanın faydaları

Ömrü Uzatır

Yapılan uygulamalı deneylerde 30 ve 60 yaş arasında olan 69 kişiyi izleyerek günlük yürüyüş egzersizi yapanların yaşlanmalarının geciktiği görüldü. Alışkanlık haline getirilerek her gün yapılan düzenli yürüyüşlerin yaşam süresine etkisi ve yaşlanmayı geciktirdiği kanıtlandı.

Kalbi ve akciğerleri korur

Kalp damar hasatalıklarından koruyan, kan basıncını dengeleyen  ve felç riskini azaltan yürüme eylemi, solunum yolları hastalıklarını önlemenin yanı sıra esneklik ve koordinasyonu arttırır. Her gün 15 dakika yapılan yürüyüme bağışıklık sistemini kuvvetlendirirken alzheimer ve demans riskini de azaltır.

Stresi azaltır

Yürüyüş yaparken düzene giren kan basıncı sonrası vücut endorfin salgılar. Mutluluk hormonu olarak adlandırılan endorfin, stresi azaltır ve kişinin rahatlamasını sağlar.

Kilo kontrolünde etkili

Her gün ritmik ve düzenli olarak yapılan yürüyüşler kilo kontrolünde ve zayıflamada oldukça etkindir. Her gün 15 dakikalık yürüme, fazla yağları yakmaya ve kolay kilo verebilmeyi sağlar.

Yürüyüş şekli önemli

Tempolu yürüyüşler yapılırken vücudun duruşuna dikkat edilmeli. Geriye yahut öne doğru kavis yapmadan dik bir şekilde yürünmeli, bu vücudun tüm bölgesinin eşit şekilde yürüyüşe eşlik etmesini sağlar. Kolları salayarak yürümek 5 ile 10 kalori yakmaya yardımcı olur. Elleri sıkmak ise kan akışının düzenini bozacağından tavsiye edilmemektedir.

yürüyüş yapmanın sağlığa önemi

Yürüyüş yapmanın diğer faydaları ise şöyle sıralanabilir;

  • Metabolizma hızını arttıracağından dinlenirken dahi kalori yakılmasına yardımcı olur.
  • İştahı kontrol etmede yardımcı olur.
  • Enerji depolanmasını sağlar.
  • Kandaki kolesterol miktarını düşürür.
  • Yüksek tansiyonun seviyesini azaltır.
  • Şeker hastalığını kontrol etme ve önlemede yardımcıdır.
  • Göğüs, prostat ve mide-bağırsak gibi bazı kanser türlerine karşı riski düşürür.
  • Kalp krizi ve felç gibi rahatsızlıkları önlemede yardımcı olur.
  • Uyku düzenini sağlar.
  • Bacak ve kalça bölgesindeki kasların güçlenmesine yardım eder.
  • Kemik güçlenmesini sağlarken kemik erimesi riskini de en aza indirir.


0 Yorum

Yorum Yaz