Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 15 Temmuz 2016 darbe girişimi davasında önemli bir karar aldı. Yargıtay, İstanbul'da bulunanTürk Telekom binasına baskın düzenleyen askerlerle ilgili verilen müebbet hapis cezalarını bozdu. Kararda, müebbet cezasına çarptırılan 31 erin tahliye edilmesi hükmedildi.
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği müebbet hapis cezası kararları, Yargıtay tarafından iptal edildi. Söz konusu dava, Türk Telekom binasına yapılan baskın sırasında hayatını kaybeden 6 kişiye yönelik suçlamaları kapsıyordu. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, mahkemenin verdiği kararı bozarak, sanıkların tahliye edilmesine hükmetti.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi davasında kritik bir karar verdi. İstanbul’daki Türk Telekom binasına baskın düzenleyen darbeci askerler ile ilgili davada müebbet hapis cezası alan 31 erin tahliyesine karar verildi.
Anadolu Ajansı'na göre, İstanbul'da görülen dava, Türk Telekom binasına düzenlenen baskın ve Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş ile birlikte 6 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan eylemleri kapsıyordu. İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, bu davada kararını 20 Nisan 2018 tarihinde açıklamıştı.
YARGITAY, 31 ERİN CEZA KARARLARINI BOZDU
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Türk Telekom binasına yapılan baskına katılan ve 6 kişinin ölümüne sebep olan darbeci askerlerle ilgili verilen ceza kararlarını bozdu. 15 Temmuz darbe girişimi davasında, müebbet hapis cezasına çarptırılan 31 erin tahliye edilmesine karar verildi.
DAHA ÖNCE VERİLEN HAPİS CEZALARI GEÇERSİZ SAYILDI
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararlar, Yargıtay tarafından bozularak, müebbet hapis cezası verilen 31 erin tahliyesine karar verildi. Bu gelişme, 15 Temmuz darbe girişimi davasında önemli bir dönüm noktası olarak kayda geçti.
Mahkeme, rütbeli 7 sanığa "anayasayı ihlal" ve "kasten öldürme" suçlarından 7'şer kez ağırlaştırılmış müebbet, 28 ere de aynı suçlardan müebbet hapis cezası vermişti. Ayrıca, 5 ere "anayasayı ihlal" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" suçlarından müebbet ve süreli hapis cezası verilmiş, 1 erin ise beraatine karar verilmişti.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise 33 er hakkındaki "anayasayı ihlal" suçundan verilen müebbet hapis cezalarını onamış, "kasten öldürme" suçlaması yönünden ise kısmen onama, kısmen bozma kararı vermişti.
Onama kararının ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 33 er hakkındaki mahkumiyet kararına itiraz etti. Başsavcılığın itirazında, "sanık erlerin, vatandaşlara doğrudan ateş etmek suretiyle kasten öldürme suçlamasına ilişkin yeterli delil bulunmadığı", "anayasayı ihlal" suçu bakımından ise "kaçınılmaz hataya düştükleri" gerekçesiyle hükümlerin bozulması talebinde bulunuldu.
Dosyayı görüşen Yargıtay Ceza Genel Kurulu, itirazı yerinde bularak, sanık erlerden 31'i hakkındaki hükümleri bozdu ve tahliyesine karar verdi. Diğer 2 er hakkındaki dosya ise daha sonra karara bağlanacak.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun bozma ve tahliyeye ilişkin kararının gerekçesi daha sonra yazılacak.ndan rütbeli 7 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti.