Askeri istihbarat şefi Halevi basına ve halka kapalı şekilde Tel Aviv Üniversitesinde Akademik Ticaret Kulübü’ne dönük yapılan konferansta gelecek yılla ilgili beklentileri paylaştı.
Askeri istihbarat şefinin konuşmasını güvenilir kaynaklara dayanarak okuruna taşıyan Haaretz gazetesi, Halevi’nin konuşmasında Batı Yaka’daki güvenlik durumuna odaklandığını belirterek, Filistin Yönetimi’ndeki iç çekişmeler nedeniyle gelecek yıl ciddi tehlikeler beklendiğine işaret ettiğini yazdı.
Askeri istihbarat şefi Halevi yaptığı konuşmada “2017 yılı Filistin Yönetimi açısından istikrarlı bir yıl olmayacaktır. Mahmud Abbas yönetimine karşı birçok kişi sesini yükseltecektir. Bunun doğuracağı sonuç, İsrail’in önüne bir engeller zinciri olarak çıkacaktır” dedi.
İşgal rejiminde meydana gelen, onlarca hektarlık ormanlık alanı kül eden, binlerce insanı evinden eden ve işgal rejimine ağır bir külfet getiren, günlerce yapılan çalışmaların ardından ancak kontrol altına alınan yangınla ilgili de konuşan Halevi, bir kısım yangının yeşil hattın arkasındaki Filistinliler tarafından çıkarıldığını iddia edip bu konuda Filistinlileri suçlayarak “yangınlarla mücadelede yeni yollar buluruz. Tabi bu konuda yeni buluşlar ve yöntemler lazım. Yeni yangınlar da olabilir. Buna hazırlıklı olmalıyız” dedi.
İsrail’in Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlileri gibi bazı Arap ülkeleri ile arasındaki ilişkilerin iyileşmesini beklediklerini söyleyen Halevi “bizimle Sünni devletler arasında ortak çıkarlar bulunuyor. Bu durumda biz ne yapabiliriz gibi bir soru var. Yakın yıllarda İsrail’in önüne çıkan en büyük fırsattır bu” ifadesini kullandı.
ABD’deki seçimlere de değinen askeri istihbarat şefi Halevi “statükoya (resmi ideoloji ve muhafazakârlığa) karşı olduğu için Trump kazandı. Ancak burada sorulması gereken ciddi bir soru var: Seçim kampanyasında savunduğu aykırı ideolojisini nasıl savunacak, nasıl hayata geçirecek ve Beyaz Saray içinde Amerika’nın statükocu politikasına karşı nasıl bir tavır ve tutum sergileyecek?’ değerlendirmesinde bulundu.
Halevi ayrıca, “Batıda birçok ülkede iktidara ulusal çizgideki partiler gelirse o ülkelerin muhafazakâr ve statükocu çizgileri güç kazanacak ve ülkeler arasındaki duvarlar daha yüksek olacaktır” dedi.