Aykut Erdoğdu, SGK’nın, aralık ayı istatistiklerine ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, resmi rakamlara göre, aktif sigortalı sayısının hem bir önceki aya hem de bir önceki yıla göre düştüğünü kaydetti: “Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ‘Aralık, kasımdan, ocak aralıktan, şubat ocaktan daha iyi olacak’ demişti. Ancak SGK’nın sigortalı istatistikleri tersini ortaya koyuyor. Aktif sigortalı sayısı kasım ayında 254 bin kişi azalmıştı. Aralıkta ise 262 bin kişi daha azaldı. Kasım, ekimden kötüydü, aralık kasımdan da kötü oldu. Aralık ayında çırak, kursiyer ve stajyer dahil aktif sigortalı sayısı, bir önceki aya göre 262 bin azaldı. Son 3 ayda aktif sigortalı sayısındaki azalma 440 bine ulaştı. Ancak stajyer-kursiyer gibi çalışma biçimlerinin İŞKUR desteğiyle artması, sigortalı işçi sayısındaki gerçek azalmayı perdeliyor.”
Bunların dışında kalan zorunlu sigortalılar dikkate alındığında son üç ayda işini kaybeden sigortalı işçi sayısının 580 bini geçtiğini belirten Erdoğdu, “Bu 3 ayda yaklaşan seçim nedeniyle İŞKUR bünyesinde başlatılan toplum yararına çalışma (TYP) ve işbaşı eğitim programlarında 180 bin kişinin işe alındığı da göz önünde bulundurulursa sigortalı işçi sayısındaki azalmanın, seçime dönük geçici istihdam artışı ile bir miktar frenlendiği ancak durdurulamadığı görülüyor. TYP ve işbaşı eğitim programlarıyla yaratılan geçici istihdam olmasaydı son 3 ayda sigortalı işçi sayısındaki azalma 760 bin kişi olacaktı” dedi.
İSTİHDAM KAYBINDA LİDER İNŞAAT
İşini kaybeden sigortalıların içinde inşaat sektörünün başı çektiğini vurgulayan Erdoğdu, bu sektörde bir önceki yıla göre sigortalı işçi sayısındaki azalmanın 520 bine ulaştığını ifade etti. Erdoğdu, şunları söyledi: “2018 yılında toplam sigortalı işçi sayısı azalmasına rağmen işyeri sayısı artmış. Bu durum 1-3 kişinin çalıştığı işyeri sayısının artmasından kaynaklanıyor. En fazla 3 işçinin çalıştığı işyerlerinin sayısı bir önceki yıla göre 24 bin, bu işyerlerindeki istihdam ise yaklaşık 29 bin kişi artmış. Toplam istihdamın azaldığı kriz koşullarında bu durum, krizde işini kaybeden çalışanların mikro işletmeler kurarak geçimini sağlama çabası içine olduğunu gösteriyor.”