2021 Yılı Türkiye ve Dünya Gündemi!

Furkan Haber, 2021 yılına damgasını vuran Türkiye ve dünya olaylarını takipçileri için derledi.

2021 Yılı Türkiye ve Dünya Gündemi!
31 Ara 2021 18:37:13

04 Ocak2021: İçişleri Bakanı'na STK'lara kayyım atama yetkisi veren madde komisyonda kabul edildi

Sivil Toplum Kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerini susturmayı ve kayyum atanmasının önünü açtığı iddiasıyla karşı çıktığı Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi, TBMM’de kabul edildi. Yasaya tepki gösterenler, bu düzenlemenin, STK’lara kayyum atamanın önünü açtığını bu haliyle özgürlüklerin sınırlandırılacağına yönelik endişeleri arttıracağını söylüyor.

4 Ocak 2021: Boğaziçi Üniversitesi protestoları

Prof. Dr. Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atanmasına tepki olarak başlayan eylemler, polisin kampüs içerisinde yaptığı sert müdahale, iktidarın bazı kesimleri hedef göstermesi ve sorumlu tutmasıyla farklı bir boyuta taşındı. Yüzlerce kişinin gözaltına alındığı olaylarda Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sokakların karıştırılmak istendiğini ve darbe çığırtkanlığı yapıldığını öne sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın protestoculara yönelik “terörist” ifadesini kullanması tepkilere neden oldu.

7 Ocak 2021: ABD kongre binası basıldı

ABD’de Donald Trump yanlıları, seçim sonuçlarının onaylanması sırasında ABD kongre binasını bastı. Göstericiler görüşmeler devam ederken senato salonuna girdi, başta Mike Pence ve Nancy Pelosi olmak üzere senatörler salonu terk etmek zorunda kaldı. Göstericilerle polis arasında çıkan çatışmada 4 gösterici hayatını kaybetti,14 kişi yaralandı, 52 kişi gözaltına alındı.

14 ocak 2021: Avrupa Birliği, aşı yaptırmayanlara vize vermeyecek

Avrupa Birliği, birlik içerisinde serbest dolaşıma ‘aşı pasaportu’ şartı getirmeye hazırlanıyor. Aşı pasaportu şartı kabul edilirse, AB’ye dışarıdan girecekler için de geçerli olacak. Normal pasaportun dışında korona virüs aşı bilgisinin kaydedildiği, uluslararası standartta aşı pasaportu olmayanlar, korona virüs aşısı yaptırmayanlar AB’ye giremeyecek.

31 Ocak 2021: TÜRKİYE, AVRUPA BİRİNCİSİ(!) OLDU

2020 Ocak verilerine göre, cezaevlerinde bulunan tutuklu sayısı son yedi sene boyunca düzenli olarak düşüş gösterirken, mahkûmiyet oranı en yüksek olan ülke Türkiye oldu.

13 Şubat 2021: Gara’da 13 kişi şehit edildi

Kuzey Irak’ın Gara bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Pençe-Kartal 2 Operasyonuna başlaması üzerine terör örgütü PKK tarafından mağarada tutulan 13 silahsız sivil şehit edildi. Şehitlerin uzun yıllardır burada esir tutulduğu paylaşılan bilgiler arasında. Öte yandan bölgede yapılan operasyonlarda ilk belirlemelere göre 53 teröristin etkisiz hale getirildiği bilgisi paylaşıldı.

15 Şubat 2021: AKP’DEN LEBALEB DOLU KONGRELER!

 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yasakların olduğu dönemde “Salgının olduğu bir dönemde kongre yapıyoruz ve Rize’de salon lebaleb dolu” demesi dikkat çekti.  Muhammed Emin Saraç’ın cenazesinde sosyal mesafe kurallarına uyulmaması üzerine ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kendisine yöneltilen soruya: "Ben cenazede mesafenin ortadan kalkabileceğini öngörmedim. Öngörmem gerekiyor muydu? Evet, gerekiyordu. Bu benim kusurum. Vatandaşımızdan bu anlamda özür diliyorum” dedi.

20 şubat 2021: ZALİM ÇİN YİNE CAMİ YIKTI!

Doğu Türkistan’da uzun yıllardır Müslümanlara sistematik zulümler yapan komünist Pekin yönetimi mukaddesatı hedef almaya devam ediyor. Uygur Türklerine ait haber sitelerinde yer alan videoda Çin’in Doğu Türkistan’daki bir camiyi daha yıktığı görülüyor.

4 Mart 2021: Bitlis’te askeri helikopter düştü: 11 şehit

Bitlis’in Tatvan ilçesinde askeri helikopterin düşmesi sonucu 11 asker şehit olurken 2 asker ise yaralandı. Bingöl’den 13.55’te kalkan Cougar tipi helikopterle saat 14.25’te irtibat kesildi. Helikopter kötü hava koşulları nedeniyle Şentepe’de 2 bin 200 metre rakımdayken düştü.

17 Mart 2021: Artvin’in Yusufeli ilçesinde yangın

Artvin’in Yusufeli ilçesi Dereiçi köyünde meydana gelen yangın, yandaki evlere de sıçradı. Yangında 35 bina, 60 ev ile ahır ve samanlığın yandığı, 30 civarında büyükbaş hayvanın telef olduğu belirtildi. Yangın sabaha karşı yağmurun da etkisiyle söndürüldü.

19 Mart 2021: Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldı

2011 yılının Mayıs ayında İstanbul’da gerçekleşen Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu toplantısıyla hayatımıza giren İstanbul Sözleşmesi, 10 Avrupa devletinin onayının ardından yürürlüğe alınmıştı. İstanbul’da imzaya açıldığı için de sözleşme uluslararası alanda “İstanbul Sözleşmesi” olarak yerleşti. 19 Mart 2021 tarihinde Resmi Gazete‘de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldı.

23 Mart 2021: Süveyş Kanalı’nda kargo gemisi karaya oturdu

23 Mart 2021’de, Japon Evergreen şirketine ait Panama bandıralı Ever Given isimli konteyner gemisi, Mısır’daki Süveyş Kanalı’nda kum fırtınası ve yüksek rüzgar nedeniyle karaya oturdu. Geminin kanalda enlemesine sıkışarak geçiş yolunu kapatması nedeniyle kanalda uzun gemi kuyrukları oluştu. Küresel ekonomi hareketinin %12’sinin gerçekleştiği Süveyş Kanalı‘ndan günde ortalama 50 gemi geçiyordu. Karaya oturan geminin engel olduğu günlük ticaret miktarı 10 milyar doları bulduğu ifade ediliyor.

31 Mart 2021: İRAN VE ÇİN’DEN 25 YILLIK ANLAŞMA

Resmi temaslarda bulunmak üzere Tahran’a gelen Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile görüştü. Görüşmede, iki ülke arasında çeşitli alanlarda iş birliğini öngören 25 yıllık anlaşma imzalandı.

 

4 Nisan 2021: 104 Emekli Amiral Bildirisi

4 Nisan 2021 tarihinde Türk Deniz Kuvvetlerinden emekli olmuş 104 amiral tarafından bir bildiri yayınlandı. Bildiride Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Kanal İstanbul projesi ve Atatürk ilke ve devrimlerine ikaz ve atıfta bulunulmuştur

13 Nisan 2021: Ramazan düşmanlığı

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine ‘Ramazan Ayı Tedbirleri’ konulu genelge gönderdi.

Diyanet ise Ramazan’ın en önemli sembollerinden olan teravih namazının camilerde kılınmayacağını açıkladı. Ramazan Ayı öncesinde gevşetilen kısıtlamaların, mübarek aya girer girmez arttırılması ise Alparslan Hoca ve Furkan Gönüllülerinin sert tepkisini çekti. Ramazan Ayı’nı kapsayan kısıtlamaların Ramazan’ın ruhunu söndürmek isteyen İslam düşmanları tarafından kasıtlı olarak yapıldığını belirten Alparslan Hoca: “Niyetleri Ramazan’ı sönük geçirtmek! ‘Herkes evine kapansın’ diyecekler ama iş hayatı yine devam edecek. Olan yine camiye olacak, Ramazan’a olacak! Bu İslam düşmanlığından başka bir şey değildir. Müslümanlar bunun mücadelesini vermek zorundadır

24 Nisan 2021: ABD Başkanı Joe Biden 1915 olaylarını ‘Ermeni soykırımı’ olarak tanıdığını duyurdu

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarıyla ilgili tepki çeken açıklamalarda bulundu. 1915 olaylarını “Ermeni soykırımı” olarak tanıdığını açıklayan Biden, “Her yıl bugün Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölenleri hatırlıyoruz ve böyle bir zulmün bir daha yaşanmaması için taahhüdümüzü yeniliyoruz.” ifadesini kullandı.

7 Mayıs 2021: İsrail’in Mescid-i Aksa ve Kudüs saldırıları

İsrail polisi, Ramazan ayında Mescid-i Aksa’ya girerek Kıble Mescidi’nin içinde namaz kılan cemaate ses bombaları ve plastik mermiyle saldırdı. İlk saldırının ardından İsrail günlerce Kudüs’ün çeşitli yerlerine ağır silahlarla saldırırken her geçen gün büyüyen olaylarda birçok sivil hayatını kaybetti. İsrail gerçekleştirdiği saldırılarda basın mensuplarını da hedef aldı. Dünyada tepki toplayan olaylar sonrası 21 Mayıs 2021 saat 02:00’da ateşkes ilan edildi. İsrail’in Filistin saldırılarının bilançosu ise şu şekilde;

 

66’sı çocuk 243 kişi şehit edildi. 18 hastane yıkıldı.

1000’i aşkın kişi yaralandı.

3 cami yıkıldı, 40’a yakın cami ağır hasar aldı.

1800 ev yıkıldı, 6.800 ev ağır hasar aldı.

17 Haziran 2021: HDP binasına silahlı saldırı: Parti çalışanı Deniz Poyraz hayatını kaybetti

İzmir’in Konak ilçesinde bulunan HDP İzmir İl Başkanlığı binasına silahlı saldırı düzenlendi. O sırada parti binasında bulunan Deniz Poyraz isimli görevli 6 kurşun sıkılarak öldürüldü.

29 Haziran 2021: Alparslan Hoca: “Diyanet, artık bu zulmü terk et!”

Koronavirüs tedbirleri gerekçe gösterilerek camilerde klimalar çalıştırılmıyor. Halk ise bu uygulamaya tepki gösterdi. Diyanete seslenerek “Diyanet, artık bu zulmü terk et!” diyen Alparslan Hoca: “Klimaların AVM’lerde, devlet dairelerinde açık olduğu halde camilerde kapalı olması cami düşmanlığıdır, namaz düşmanlığıdır. İfdelerini kullandı.

15 Temmuz 2021: Rize’de sel felaketi

Rize’de şiddetli yağış nedeniyle oluşan selde 6 kişi hayatını kaybetti, kayıp 2 kişi olduğu bilgisi paylaşıldı. Sel ve heyelan nedeniyle birçok araç ve ev zarar gördü.

28 Temmuz 2021: Antalya Manavgat ile başlayan orman yangınları

İlk olarak Antalya Manavgat’ta yaşanan yangının ardından Türkiye’nin birçok yerinde orman yangınları meydana geldi. 28 Temmuz – 12 Ağustos tarihleri arasında 54 ilde meydana gelen 299 orman yangında 9 kişi hayatını kaybetti, birçok hayvan, ev ve araç zarar gördü. Meydana gelen yangınlarla ilgili olarak terör faaliyeti şüphesi üzerinde durulurken bu kapsamda birçok kişinin gözaltına alındığı bilgisi paylaşıldı.

11 Agustos: Kastamonu sel felaketi

Batı Karadeniz'de şiddetli yağış sele neden oldu. AFAD'dan yapılan son açıklamaya göre Kastamonu'da sel nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 36’ Yı buldu.

18 Agustos 2021: AFGANİSTAN’DA TALİBAN’IN ZAFERİ

 Son 20 yıldır Amerika ile savaş halinde olan Taliban bu savaşta zafer elde ederek hükümet olmayı başarmıştır. Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban, birçok ülkeyle iyi ilişkiler kurmak istediklerini her fırsatta dile getiriyor.

18 Agustos 2021: 28 Şubat davasında tutuklama kararı

28 Şubat davasında alınan müebbet hapis cezası kararları Yargıtay tarafından onandı. Hükmün kesinleşmesinin ardından davada yargılanan 14 sanık hakkında infaz süreci başlatıldı.

10 Eylül 2021: Rezalet! Tesettürlü kadın zincire vuruldu!

İzmir’de bir grup kadın, Taliban’a karşı Afgan kadınlar için eylem düzenleyerek, üzerlerinde çarşafla sokağa çıktı. Daha sonra çarşaflarını çıkartıp saygısızca yere fırlattılar. Balıkesir’de ise Edremit'in düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümünde gerçekleştirilen gösteride CHP'ye yakınlığıyla bilinen Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından gerçekleştirilen mizansende beyaz elbiseli bir kadın üzeri siyah çarşafla kapatılarak zincirle bağlanması büyük tepki çekti.

04 Ekim 2021: OKULLARDA AŞI VE PCR TESTİ ZORUNLULUĞU

MEB tarafından yayınlanan 2021-2022 yılı eğitim ve öğretim yılı takvimine göre okullar 6 Eylül 2021 tarihinde açıldı. Okulların açılması ile birlikte aşı ve PCR testi de gündeme geldi. Toplumun önemli bir kesimi aşıya ve teste güvenmiyor ve aşı olmayı da test yapmayı da kabul etmiyor. Yetkililerin bu güvensizliği ortadan kaldırmadan dayatmalı olarak aşıyı ve PCR testini zorunlu tutmaları ise tepki çekti.

13 Ekim 2021: Fransa cami kapatmaya devam ediyor

Fransa'da devlet eliyle İslamofobik eylemler devam ediyor. Ülkede şimdiye kadar kapatılan camilere bir yenisi daha ekleniyor.

16 Kasım 2021: Sezai Karakoç hayatını kaybetti

Şair ve mütefekkir Sezai Karakoç 16 Kasım 2021 tarihinde 88 yaşında hayatını kaybetti. Diriliş düşüncesinin mimarı olan Sezai Karakoç, Türk edebiyatına kattığı sayısız eserle hafızalara kazındı.

30 Kasım 2021: Azerbaycan’da askeri helikopter düştü

Azerbaycan‘da Devlet Sınır Hizmetlerine ait askeri helikopteri düştü. Meydana gelen kazada çoğu rütbeli 14 asker şehit oldu, 2 asker yaralandı. Azerbaycan Devlet Sınır Hizmetlerinden yapılan açıklamada, kazanın yerel saatle 10.40 sıralarında Hızı bölgesindeki Karaheybet hava eğitim alanında meydana geldiği bilgisi paylaşıldı.

16 Aralık 2021: 2022 yılı asgari ücret miktarı açıklandı

2022 yılında uygulanacak asgari ücret miktarı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından  açıklandı. Buna göre 2022 yılı asgari ücret net 4.250 TL olarak açıklandı. Böylelikle asgari ücrete yaklaşık yüzde 50 zam yapılmış oldu.

20 Aralık: Dolar 18’ i gördü

Döviz kurları yeni haftaya yükselişle başladı.

Gün içinde yükselişine devam eden dolar rekorunu 18'e taşıdı. Dolar geçtiğimiz hafta cuma günü 17,14'le rekor kırmış, Merkez Bankası'ndan gelen müdahale sonrasında ise 16,25'lere kadar çekildikten sonra haftayı 16,41 seviyesinden tamamlamıştı.



0 Yorum

Yorum Yaz