3 yılda Afrîn’de yıkımın bilançosu açıklandı: Katliam, yağma, talan…

İnsan Hakları Örgütü, Türkiye ve desteklediği paramiliter grupların denetiminde bulunan Afrîn’de, son 3 yılda 674 sivilin öldürüldüğünü, demografinin değiştirildiğini ve zeytinliklerin kesildiğini açıkladı

Eklenme Tarihi: 03 Oca 2021
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
3 yılda Afrîn’de yıkımın bilançosu açıklandı: Katliam, yağma, talan…

Afrîn İnsan Hakları Örgütü, son 3 yılda Türkiye ve desteklediği paramiliter grupların denetiminde bulunan Afrîn’de işlenen suçların bilançosunu açıkladı. Şehba’ya bağlı Serdem Kampı’nda yapılan açıklamada, son 3 yılda kentte 68’i kadın 674 sivilin katledildiğini, 5 kadının intihar ettiğini, 314 bin 400 zeytin ağacının kesildiğini, 75 tarihi mekanın ise talan edildiği belirtildi.

Afrin'de Yıkımın Bilançosu

İsimler değiştirildi

Afrîn’in demografik yapısının değiştirildiğine dikkat çekilen açıklamada, “Köy ve meydan isimleri Türkçeleştirilerek bölgenin demografik yapısı değiştirildi. Özgürlük Meydanı’nın adı Atatürk Meydanı olarak, Newroz Kavşağı’nın adı Selahattin Kavşağı olarak, Wetenî Kavşağı’nın adı 18 Mart Kavşağı olarak, Kawayê Hesinkar Kavşağı’nın adı Zeytin Dalı Kavşağı olarak değiştirildi. Aynı şekilde Qestel Miqdad köyünün adı Selçuk Obası olarak, Kotana köyünün adı Zafir Obası olarak, Kurzêlê köyünün adı Cafer Obası olarak değiştirildi. Okullarda Türkçe eğitim zorunlu kılındı. Öğrencilerin kıyafetlerinde Türk bayrağının bulunması zorunlu kılındı. Suriye vatandaşları Türk kimliği taşımaya zorlandı” denildi.

Katliamlar ve hak ihlalleri

Afrîn’de 7 bin 343 sivilin kaçırıldığı aktarılan açıklamada, “Çoğu sivilin halen akıbeti bilinmiyor. Çoğunlukla kaçırılan Kürt sivillerin serbest bırakılması için fidye isteniyor. Son üç yıl içinde Afrîn’de 604 sivil öldürüldü. Öldürülen sivillerin 82’si ağır işkence sonucu yaşamını yitirdi. 65 kadın katledildi, 5 kadın intihar etti. 68 kadına yönelik çeşitli suçlar işlendi. Türk devletinin bombardımanı nedeniyle şu ana kadar 696 sivil yaralandı. Bunların 303’ü çocuk 213’ü ise kadındı. Mayın patlaması sonucu Efrîn’de 2 bin 17 kişi yaralandı” ifadelerine yer verildi.

Ekoloji…

Kentte doğa talanına ilişkin şunlar paylaşıldı: “314 bin 400 zeytin ağacı kesilerek odunları satıldı. 11 hektar tarım arazisi ateşe verildi. Tarihi mekanlara da saldırılar yapıldı. Afrîn’de bulunan 75 tarihi mekan ve ören yeri çeteler tarafından talan edildi. 15 dini mabede zarar verildi. Çeteler buldukları tarihi eserleri Afrîn dışına kaçırarak sattı.”

2020’nin bilançocu

2020 yılının bilançosunu da açıklayan İnsan Hakları Örgütü, “2020 yılında 8’i kadın 58 kişi çeşitli tarihlerde katledildi. 92’si kadın 987 kişi de kaçırıldı. 2020 yılında 50 tarihi mekana zarar verildi. Yol çalışmaları adı altında 72 bin zeytin ağacı kesildi. 250 eve el koyan çeteler, ailelerini bu evlere yerleştirdi. Efrîn’de yaşanan 39 patlamada 170 kişi yaralandı veya öldü” ifadelerine yer verdi.

Duyarlılık çağrısı

İnsan Hakları Örgütü, Türkiye ve bağlı paramiliter grupların saldırılarının durdurulması için Birleşmiş Milletler, İnsan Hakları Örgütü, UNICEF ve UNESCO’ya harekete geçme çağrısı yaptı. İnsan Hakları Örgütü, hukuk örgütlerinin de Afrîn’de işlenen suçların belgelenmesi ve hesap sorulmasını istedi.

Açıklamada, Türkiye’nin uluslararası alanda yargılanması gerektiği vurgulanarak, sorumluların yargılanması istendi.