7 Ekim’den bu yana bir ilk: Almanya’dan işgalci İsrail’e silah ambargosu

7 Ekim’den bu yana İsrail’in Gazze’deki saldırılarında 41 bin sivil hayatını kaybetti. Almanya, buna rağmen Telaviv’e desteğini sürdürmüştü. Fakat MOSSAD’ın dün Lübnan’da Hizbullah’a yönelik telsiz saldırısının ardından Almanya İsrail’e silah sevkiyatını geçici olarak durdurdu. Almanya, İsrail’e savaş silahları ihracatını hukuki zorluklar nedeniyle geçici olarak durdurdu. Bu gelişme, Ekonomi Bakanlığı verilerine ve bakanlığa yakın bir kaynağın … 7 Ekim’den bu yana bir ilk: Almanya’dan işgalci İsrail’e silah ambargosu Devamı »

Eklenme Tarihi: 18 Eyl 2024
3 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 18 Eyl 2024
7 Ekim’den bu yana bir ilk: Almanya’dan işgalci İsrail’e silah ambargosu

7 Ekim’den bu yana İsrail’in Gazze’deki saldırılarında 41 bin sivil hayatını kaybetti. Almanya, buna rağmen Telaviv’e desteğini sürdürmüştü. Fakat MOSSAD’ın dün Lübnan’da Hizbullah’a yönelik telsiz saldırısının ardından Almanya İsrail’e silah sevkiyatını geçici olarak durdurdu.

Almanya, İsrail’e savaş silahları ihracatını hukuki zorluklar nedeniyle geçici olarak durdurdu. Bu gelişme, Ekonomi Bakanlığı verilerine ve bakanlığa yakın bir kaynağın Reuters’a yaptığı açıklamalara dayanıyor.

Geçen yıl Almanya, İsrail’e 326,5 milyon euro (363,5 milyon dolar) değerinde silah ihracatına onay verdi. Bu rakam, 2022’ye kıyasla on kat artış gösterdi. Bu ihracatlar arasında askeri ekipmanlar ve savaş silahları yer alıyordu. Ancak 2023’te onaylanan ihracatlar ciddi bir düşüş gösterdi ve 21 Ağustos’a kadar sadece 14,5 milyon euro değerinde izin verildi. Bu miktarın yalnızca 32 bin 449 eurosu “savaş silahları” kategorisine girdi.

ALMANYA SİLAH İHRACATINI ‘İNSANİ HUKUKU İHLAL’ GEREKÇESİYLE DURDURDU

Ekonomi Bakanlığı’na yakın bir kaynağa göre kıdemli bir hükümet yetkilisi, Almanya’nın İsrail’e yönelik silah ihracat lisanslarının onayını, bu ihracatların insani hukuku ihlal ettiği iddiasıyla açılan davalar çözülene kadar durdurduğunu belirtti. Bakanlık, bu konuda yapılan yorum taleplerine yanıt vermedi.

Hükümet, Uluslararası Adalet Divanı (ICJ) ve Avrupa Anayasal ve İnsan Hakları Merkezi (ECCHR) tarafından Berlin’de açılan iki davada, 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarından bu yana yalnızca uzun vadeli sözleşmeler için yedek parça ihracatına izin verildiğini savundu.

2,3 MİLYON İNSAN YERİNDEN OLDU

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında 7 Ekim’den bu yana 41 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti. Gazze’deki Hamas kontrolündeki sağlık bakanlığına göre bu saldırılar, 2,3 milyon nüfusun büyük kısmını yerinden etti, açlık krizi yarattı ve İsrail’e karşı soykırım suçlamalarına neden oldu. İsrail, bu suçlamaları reddediyor.

Almanya’ya karşı açılan silah ihracatına ilişkin davalar henüz sonuçlanmadı. Geçmişte de bu yönde açılan davalar, ICJ’de Nikaragua tarafından getirilen bir dava da dahil olmak üzere, başarıya ulaşmadı.

ALMAN HÜKÜMETİNDE SİLAH İHRACATINDA FİKİR AYRILIĞI

İsrail’e silah ihracatı meselesi, Almanya’daki hükümet yetkilileri arasında gerginliğe neden oldu. Şansölye, İsrail’e desteğini sürdürürken, Yeşiller’in liderliğindeki Ekonomi ve Dışişleri Bakanlıkları, parti üyelerinden gelen eleştiriler nedeniyle Netanyahu hükümetine yönelik eleştirilerini artırdı.

Avrupa genelinde hukuki zorluklar, İsrail’in diğer müttefiklerinin de silah ihracatını durdurmasına veya askıya almasına yol açtı. İngiltere, İsrail’in uluslararası insani hukuku ihlal edebileceği endişesiyle bu ay 350 silah ihracat lisansından 30’unu askıya aldı. Şubat ayında ise Hollanda’daki bir mahkeme, F-35 savaş uçaklarının parçalarının Gazze’deki sivil hedeflere yönelik saldırılarda kullanıldığı endişesiyle İsrail’e yapılan tüm ihracatları durdurdu.

ALMANYA’NIN TEREDDÜDÜ GEÇİCİ OLABİLİR

ABD’de Başkan Joe Biden yönetimi de bu yıl İsrail’e bazı bombaların sevkiyatını geçici olarak durdurdu ancak daha sonra bu sevkiyatlar yeniden başladı. ABD, İsrail’in kendini savunabilmesi için ihtiyaç duyduğu kapasiteye sahip olması gerektiği görüşünü savunuyor.

ECCHR’de beş dava açmış olan avukat Alexander Schwarz, 2024 için onayların ciddi şekilde azalmasının, Almanya’nın İsrail’e silah tedarikinde gerçekten bir tereddüt yaşadığını ancak bunun geçici olabileceğini öne sürdü.