AB Dışişleri Bakanları, Suriye’ye Yaptırımları Hafifletmeyi Görüşecek

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Suriye'nin ekonomik kalkınması ve siyasi yönelimine destek için yaptırımların hafifletilmesini tartışacak. Seyahat kısıtlamalarından enerji ihracatına kadar birçok konu masada.

Eklenme Tarihi: 26 Oca 2025
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Oca 2025
AB Dışişleri Bakanları, Suriye’ye Yaptırımları Hafifletmeyi Görüşecek

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Suriye’ye uygulanan yaptırımları hafifletme önerilerini ele almak için yarın bir araya geliyor. Görüşmelerde, Suriye’nin yeni lideri Ahmed El-Şara’nın izleyeceği politikalar ve ülkenin ekonomik kalkınması için yapılabilecek adımlar değerlendirilecek.

Diplomatik kaynaklara göre, Brüksel'deki toplantıda seyahat kısıtlamaları, petrol ve gaz ihracatı, altyapı projeleri ve insani yardımlara erişim gibi konular öncelikli olarak ele alınacak. Ayrıca mali işlemler üzerindeki kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılması da gündemde.

AB yetkilileri, Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) liderliğinde kurulan yeni geçici hükümete desteklerini belirtirken, Ahmed El-Şara’ya insan hakları ve azınlıkların korunmasına öncelik verilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Geçmişte HTŞ’nin insan hakları sicilinin zayıf olduğuna dikkat çeken diplomatlar, yeni yönetimin kadın hakları ve azınlıklarla ilgili kısıtlamalar getirmesinden endişe duyuyor.

Bir AB diplomatı, “Her şeyin değiştiğine dair kesin kanıtlar yok. En kötü senaryo, yaptırımların kaldırılması sonrası insan haklarının daha da kısıtlanması olabilir” dedi.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Kaja Kallas, Suriye’ye yönelik yaptırımların hafifletilmesi konusunda AB'nin bir yol haritası olduğunu belirtti. Kallas, Suriye yönetiminin doğru adımları atması durumunda öncelikli olarak insani yardım, enerji ve altyapı projelerine yönelik yaptırımların hafifletileceğini açıkladı.

ABD’nin kısa süre önce Suriye’ye yönelik bazı kısıtlamaları altı aylığına hafiflettiğine dikkat çeken AB, benzer bir yaklaşımı benimseyerek ülkenin ekonomik kalkınmasına destek olmayı amaçlıyor. Ancak AB, insan haklarına saygının temel ön koşul olduğu konusunda ısrarcı.

Geçmişteki Uyarılar ve Endişeler

Avrupa Birliği, 2020 yılında HTŞ’nin sivillere yönelik işkence ve kötü muamele iddialarını kınamış ve bu eylemleri savaş suçu olarak nitelendirmişti. BM, 2014 yılında HTŞ’ye El Kaide bağlantıları nedeniyle yaptırım uygulamış, AB ve ABD ise 2018’de bu grubu “terör örgütü” olarak tanımlamıştı.

AB Dışişleri Bakanlarının, Suriye’nin yeni liderliğiyle ilgili temkinli yaklaşımı sürerken, yaptırımların hafifletilmesi için ülkenin insan hakları alanında ilerleme göstermesi gerektiği belirtiliyor.