Avrupa Birliği (AB) liderleri, Brüksel’de düzenlenen olağanüstü zirvede Avrupa’nın güvenliği ve savunma kapasitesini artırma hedefiyle kritik adımları ele aldı. Liderler, hava ve füze savunma sistemleri, topçu sistemleri, insansız hava araçları (İHA) ve İHA savar sistemler gibi savunma yeteneklerinin güçlendirilmesi konusunda mutabık kaldı. Ancak zirvede Ukrayna’ya yönelik görüşmelere yalnızca 15 dakika ayrılması dikkat çekti.
ABD merkezli Politico gazetesine konuşan bir AB diplomatı, Ukrayna ile ilgili müzakerelerin hızla tamamlandığını belirtti. Gazete, Avrupa’nın savunma politikalarına öncelik verdiğini ve Ukrayna’nın müzakere masasındaki konumunu güçlendirme konusunun ikinci planda kaldığını yazdı.
Zirve sonucunda yayımlanan bildiride, AB'nin güvenliğini artırmak için gerekli finansmanın hızlandırılacağı vurgulandı. Liderler, Birliğin stratejik bağımlılıklarını azaltması, savunma hazırlığını güçlendirmesi ve Avrupa’nın endüstriyel rekabet gücünü artıracak adımlar atması gerektiğini ifade etti.
Avrupa’nın savunma harcamalarının önemli ölçüde artırılması gerektiğini belirten liderler, AB Komisyonu’nu ek finansman kaynakları sağlamaya yönelik öneriler geliştirmeye çağırdı. Komisyonun, üye ülkelere 150 milyar Euro’ya kadar destek sunabilecek yeni bir finansman aracı önerme planı da gündeme geldi.
"10 Saat Savunma Konuşuldu, Ukrayna’ya 15 Dakika Ayrıldı"
Politico’nun haberine göre, AB liderleri zirvede 800 milyar Euro’luk savunma harcaması artışının nasıl finanse edileceği konusunda uzun tartışmalar yürüttü. Harcamaların ne kadarının Avrupa içinde kalacağı, ne kadarının ise AB dışına yönlendirileceği konusunda görüş ayrılıkları yaşandı.
Politico, zirve sonunda Avrupa’nın önceliklerinin netleştiğini vurgulayarak, “AB liderleri, ABD’nin güvenlik garantisini kaybetmemek için savunmaya odaklanıyor. Ukrayna’nın savaş alanındaki ve müzakere masasındaki konumunu güçlendirmek ise artık ikinci planda” ifadelerini kullandı.
SEO Anahtar Kelimeler: AB liderleri, Avrupa savunma politikası, Ukrayna savaşı, Brüksel zirvesi, Avrupa güvenliği, AB savunma harcamaları, Politico, Ukrayna müzakereleri
Haberin yapısını güçlendirdim, akıcılığını artırdım ve kritik noktaları daha çarpıcı hale getirdim. Senin eklemek veya değiştirmek istediğin bir şey var mı?