Yunanistan, Bulgaristan ve Kıbrıs'ın salı günü Avrupa Birliği içişleri bakanlarına gönderdiği ortak bildiride, son aylarda "göçmen sayısının inanılmaz bir şekilde arttığı" ve yeni bir "krizin kapıda" olduğuna yönelik birçok işaret gördükleri ifade ediliyor. Söz konusu ülkeler, diğer Avrupa Birliği devletlerinden yardım talep ederek endişelerini dile getirdi.
"Mülteciler Avrupa'ya kaçmaya çalışabilir"
Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, "Umarım operasyon hayata geçirilmez. Türkiye'de Suriyeli bir mülteci olduğunuzu düşünecek olursanız, size hiç bir şey sorulmadan bir gün Suriye'nin kuzeyine götürülme riski bulunuyor. Bu yüzden insanlar Avrupa'ya kaçmaya çalışabilir." dedi.
Avrupa Komisyonu'nun göçten sorumlu üyesi Dimitris Avramopoulos ise Avrupa Birliği'nin "Suriye'nin toprak bütünlüğüne bağlı kaldığını" söyledi.
AB, siyasi çözüm istiyor
Avrupa Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, daha önce Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yapmayı planladığı operasyonla ilgili olarak, siyasi çözüme odaklanılması gerektiğini ifade etmişti.
AB sözcüsü Kocijancic, "Türkiye'nin meşru kaygılarını kabul ediyoruz ancak Avrupa Birliği'nin daha önce belirttiği gibi bu çatışmaya kalıcı çözüm askeri yollarla sağlanamayacak." ifadelerini kullandı.
Türkiye Suriyeliler için "güvenli bölge" kurmaya çalışıyor
Ankara, yapılması planlanan operasyon ile birlikte en az bir milyon mültecinin "güvenli bölgeye" yerleştirilmesini hedefliyor.
Güvenli bölge planına göre Suriye'nin kuzeyinde 140 köy kurulacak. 30 bin nüfuslu yerleşim alanı yapılarak, yabancı fonların desteğiyle 200 bin konut inşa edilecek.Türkiye'nin güvenli bölge planını gerçekleştirmesi için toplam 92.6 milyon metrekare arazi gerektiği belirtiliyor.