Avrupa Birliği'ne (AB) üye altı ülke, Suriye'ye uygulanan ulaşım, enerji ve bankacılık sektörü yaptırımlarının kaldırılmasını talep etti. Almanya, Fransa, Hollanda, İspanya, Finlandiya ve Danimarka tarafından ortaklaşa yayımlanan belgede, AB'nin Suriye'nin mevcut politikalarını yeniden gözden geçirmesi gerektiği belirtildi. Bu kapsamda, Suriye hükümetinin insan hakları ve azınlık hakları konusundaki taahhütlerini yerine getirmesi halinde, yaptırımların kaldırılabileceği ifade edildi. Ayrıca, kaldırılan yaptırımların belirli koşullar altında “snapback” (geri dönüş) mekanizmasıyla yeniden uygulanabileceği uyarısı yapıldı.
Altı ülkenin önerdiği düzenlemelere göre, AB’nin Suriye ile olan finansal bağlantılarını yeniden açması, sivil uçuşların kolaylaştırılması ve petrol-gaz teknolojisi ihracat yasaklarının sonlandırılması gerektiği dile getirildi. Ancak, Esad rejimi ve destekçilerine yönelik mevcut yaptırımların devam edeceği vurgulandı.
Buna ek olarak, Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD'nin terörist olarak tanıdığı HTŞ (Heyet Tahrir el-Şam) örgütüne yönelik yaptırımların kaldırılmasının da tartışılabileceği ifade edildi. Bu kararın, Suriye’deki gelişmelere ve HTŞ’nin terörist faaliyetlerine bağlı olarak değerlendirileceği bildirildi. AB dışişleri bakanları, bu meseleleri 27 Ocak'ta Brüksel’de yapılacak toplantıda görüşecek.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan'da Suriye Geçici Hükümeti Dışişleri Bakanı Esaad Hasan Şeybani ile bir araya gelerek, Suriye yönetiminden barışçıl ve kapsayıcı bir geçiş süreci talep etmişti. Kallas, aynı zamanda AB’nin yaptırımların hafifletilmesi için atılacak adımları tartışmaya devam edeceğini belirtti.
Öte yandan, ABD, geçtiğimiz hafta Suriye'ye yönelik insani yardım akışını kolaylaştırmak için 6 aylık yaptırım muafiyeti getirdiğini duyurmuştu. Bu karar, Suriye hükümetiyle yapılan bazı finansal işlemleri kapsıyor.