ABD, Afganistan rezervlerine el koydu

Amerikan Başkanı Joe Biden, imzaladığı bir kararname ile Afganistan Merkez Bankası'na ait bloke edilmiş 7 milyar dolarlık rezervi serbest bıraktı. Biden, rezervlerinin yarısının insani yardım olarak Afganistan'a gönderilmesi, 3,5 milyar dolarının ise 11 Eylül kurbanlarının yakınlarına dağıtılması talimatını verdi. Taliban buna sert tepki gösterdi.

ABD, Afganistan rezervlerine el koydu
13 Şub 2022 13:27:43

Amerikan Başkanı Joe Biden, aylardır akıbeti belli olmayan Afganistan Merkez Bankası rezervlerine resmen el koydu. Amerikan Başkanı kararname ile 7 milyar doların blokesini kaldırarak kullanımı için talimat verdi.

Beyaz Saray tarafından yayınlanan kararnamede, paranın 3,5 milyar dolarının Afganistan'a insani yardım için kullanılacağı belirtildi. Diğer yarısının ise 11 Eylül kurbanlarının aile ve yakınlarına tazminat olarak ödenmesi için talimat verildi.

Biden'ın kararnamesi ağustosta Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban'dan sert tepki çekti. Taliban, ABD'yi hırsızlık ve "ahlaki çürümüşlük" ile suçladı. Beyaz Saray ise kararname sayesinde Afgan halkına direkt yardım yapılacağını ve paranın Taliban ve kötü aktörlerin eline düşmesinin önleneceğini savundu. 11 Eylül kurbanlarının ailelerinden de Biden'ın kararına tepki gösterenler oldu. AFP haber ajansına konuşan bir kurban yakını, "Afganistan yerle bir olmuş durumda. 11 Eylül aile üyesi olarak tüm fonların Afganistan'a gönderilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Afganistan, Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinden önce bütçesinin yüzde 80'inin uluslararası yardımlar üzerinden sağlıyordu. Batı ülkeleri tarafından tanınmayan Taliban rejiminin başa gelmesi ile Kabil'e yapılan uluslararası destek de kesildi. Bununla beraber ülke eşi benzeri görülmemiş bir ekonomik krize sürüklendi.



0 Yorum

Yorum Yaz