ABD, AKP’yi tekzip etti: Bizde böyle bir yasa yok

Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, AKP’li Özdemir’in açıklamalarına ilişkin “ABD’de böyle bir yasa bulunmadığını” belirtti. İsmi açıklanmayan sözcü bu ifadeleri ‘dezenformasyon’ olarak niteledi. AKP-MHP’nin ‘dezenformasyonla mücadele’ amacıyla hazırladığı ancak içerdiği düzenlemeler nedeniyle sansür yasası olarak bilinen teklif Meclis’ten geçerek yasalaşmıştı. Yasaya göre, sosyal medyada halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış … ABD, AKP’yi tekzip etti: Bizde böyle bir yasa yok Devamı »

Eklenme Tarihi: 16 Eki 2022
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 16 Eki 2022
ABD, AKP’yi tekzip etti: Bizde böyle bir yasa yok

Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, AKP’li Özdemir’in açıklamalarına ilişkin “ABD’de böyle bir yasa bulunmadığını” belirtti. İsmi açıklanmayan sözcü bu ifadeleri ‘dezenformasyon’ olarak niteledi.

AKP-MHP’nin ‘dezenformasyonla mücadele’ amacıyla hazırladığı ancak içerdiği düzenlemeler nedeniyle sansür yasası olarak bilinen teklif Meclis’ten geçerek yasalaşmıştı.

Yasaya göre, sosyal medyada halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Kamuoyunun tepkisine neden olan yasayla ilgili AKP Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir’in “Amerikalı ilgililerle bu yasayı ve özellikle 29’uncu maddeyi konuştuk” demiş ve ABD’li bir yetkilinin “Bizim dezenformasyon yasamızla sizin yasanız birebir örtüşüyor” dediğini iddia etmişti.

VOA Türkçe’de yer alan habere göre, Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, Özdemir’in açıklamalarına ilişkin “ABD’de böyle bir yasa bulunmadığını” belirtti. İsmi açıklanmayan sözcü bu ifadeleri ‘dezenformasyon’ olarak niteledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ayrıca, yasadaki maddelerin, Türkiye’de sektöre girişe engel yaratarak, dijital ve online bilgi ve eğlence hizmet sağlayıcılarını ciddi şekilde etkileyebileceğini kaydetti.

İfade özgürlüğünün demokrasi açısından önem taşıdığının ve saygı gösterilmesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, özgür bilgi ve veri akışının hayati önem taşıdığı kaydedildi.

Açıklamada Türk hükümetine sivil toplum, basın örgütleri, iş çevreleri ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dahil uluslararası kurumlarla ikincil mevzuatlar konusunda istişarede bulunması çağrısı yer aldı.

Dün de BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Hurtado, tepkilere rağmen TBMM’de kabul edilen sansür yasasının ifade özgürlüğüne büyük zarar vereceğini belirterek yasanın keyfi uygulama ve ihlallere yol açacağını vurgulamıştı.