ABD'de başkanlık seçimlerinden zaferle çıkan Donald Trump'a karşı 4 gündür ülke genelinde protestolar düzenleniyor.
New York'ta 9 Kasım'daki protestonun ardından bugün yaklaşık 20 bin kişi Manhattan'daki Union Meydanı'nda toplandı. 5'nci cadde üzerinden, Trump Tower'a kadar sloganlarla yürüyen göstericiler, Trump Tower'daki görevlilerin ve bazı polislerin binadan dışarı bakması üzerine seslerini daha yükselttiler.
Göstericiler, "Güçlü kadın, güçlü dünya", "Müslümanlar Hoşgeldiniz", "Beyaz yaşlı bir adam için gidecek ülke yok", "Hakkın için mücadele et", "Dünyaya halkın oyunun nasıl olduğunu göster" ve "Bizim Başkamız değil" ifadelerinin bulunduğu dövizler taşıdılar.
Genç bir göstericinin taşıdığı bir başka pankartta ise "Demokrat Parti Kongresi hesap ver. Bernie Sanders bu seçimi kazanırdı" ifadesi yer aldı.
Protestocular, "Benim Başkanım değil", "Trump'a hayır, KKK'ya hayır, Faşist ABD'ye hayır", "Kırsal Amerika uyan" ve "Siyahların hayatı önemlidir" sloganları attılar.
Göstericiler arasında yer alan yönetmen Michael Moore'un cep telefonuyla sık sık fotoğraf çektiği görüldü.
Geniş güvenlik önlemleri alan polis ekipleri göstericileri barikat içinde tutarken, Tramp Tower'ın bulunduğu caddeyi de trafiğe kapattı.
Öte yandan Los Angeles ve Chicago'da da Trump karşıtı gösteriler düzenlendi.
"Trump Tower'i pembeye boyamalıyız"
Göstericilerden Paul Swan ise demokrasi problemi olduğunu, iki partinin de "düzen" tarafından yönetildiğini ifade ederek, "Hillary Clinton'a oy verdim. Ancak Bernie'yi (Sanders) tutuyordum." dedi.
"Cumhuriyetçi ileri gelenlerinin Trump'ı, kendilerinden olan Michael Pence ile değiştireceklerinden korkuyorum." değerlendirmesinde bulunan Swan, "Trump kalırsa da göçmenler, Müslümanlar, kadın hakları konusundaki söyledikleri kabul edilemez. Kim kabul edebilir ki." diye konuştu.
Swan, "Aslında şu an ne yapabiliriz ki Trump Tower'i pembeye boyamalıyız." şeklinde espri yaptı.
Soyadını vermek istemeyen Etan adlı genç ise, New York'un liberal ve eğitim seviyesi yüksek bir kent olduğunu belirterek, "O bu işi yapabilecek kapasitede değil." ifadesini kullandı.
Kadın göstericilerden biri, Trump'ın başkanlığında en çok endişe ettiği konulardan birinin, "Obamacare" olarak bilinen sosyal güvenlik yasası, diğerinin ise "hoşgörüsüzlük" olduğunu söyledi.
"En büyük endişelerimden biri size nasıl göründüğümüz"
67 yaşındaki Ed Marchevsky ise ABD'nin dünyanın geri kalan kısmını önemsemek zorunda olduğunu belirterek, "Oğlumla İtalya'ya yaptığım seyahatten yeni döndüm. Siz şimdi Türkiye'den olduğunuzu söylediniz. En büyük endişelerimden biri size nasıl göründüğümüz. 'Sizin başkanlık seçiminiz gerçekten berbat durumda' diyebilirsiniz." ifadesini kullandı.
Delegeler Kurulu seçim sisteminin "tamamen gereksiz" olduğunu savunan Marchevsky, "Hillary Clinton halkın çoğunluk oyunu aldı. Al Gore halkın çoğunluk oyunu kazandı. İşte bu Amerika..." diye konuştu.
Marchevsky, ülkeyi geri getirmek istediklerini belirterek, "Yapabileceğimiz her şeyi Amerika'yı geri getirmek için yapacağız." dedi.
Chicago’da "Kızılderili" gösterisi
Öte yandan, ABD’nin Chicago kentinde de Amerikan yerlileri Kuzey Dakota eyaletindeki petrol boru hattı projesiyle Amerikan başkanlığına seçilen Donald Trump'a tepki gösterdi.
Kluczynski Federal Binası önünde toplanan yerlilere destek veren yüzlerce gösterici, tütsülü kutsama gibi Kızılderili ritüelleri eşliğindeki dans edip ve sloganlar attı. Trump Tower kadar yürüyen Kızılderililere burada çok sayıda Trump karşıtı da katıldı.
Yoğun güvenlik önlemi alan Chicago polisi, göstericilerin yürüyüş güzergahını araç trafiğine kapattı.
Yaptıkları "yılan dansı ilgi çeken göstericiler, “Boru hattına hayır, Trump’a hayır”, “Yerlilerin hayatı da önemlidir” yazılı pankartlar taşıdı ve “Boru hattı projesi gitmeli”, “Su hayattır" sloganları attı.
Öte yandan kentte Trump karşıtı başka gösteriler de düzenlendi. Bunlardan en geniş katılımlısı Milliennium Parkı’nda gerçekleştirildi. Parkta toplanan protestocular, sloganlar eşliğinde kent sokaklarını dolaştı.
Protestoların mekanı konumundaki Trump Tower da farklı eylemlere sahne oldu. Birçok Amerikalı hazırladıkları pankartlarla Tower önüne gelirken, düğün töreninden çıkan gelin ve damat da yakınlarıyla protestoya katıldı.
Trump Tower çevresinde gün boyu yoğun önlemleri alındı.