ABD’nin en büyük dolandırıcılık davasında karar çıktı!

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) en büyük dolandırıcılık davasında karar açıklandı. Theranos’un kurucusu Elizabeth Holmes, Kaliforniya’da dört ay süren bir davanın ardından yatırımcıları dolandırmaktan suçlu bulundu.

Eklenme Tarihi: 04 Oca 2022
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
ABD’nin en büyük dolandırıcılık davasında karar çıktı!

Dört ay süren dava sonucunda savcılar, Elizabeth Holmes’un hastalıkları birkaç damla kan ile tespit edebileceğini söylediği teknoloji hakkında “bilerek” yalan söylediklerini belirttiler. Jüri üyeleri ise, Holmes’u yatırımcılara karşı dolandırıcılık için komplo kurma ve üç elektronik dolandırıcılıktan suçlu buldu.

Savcıların 11 farklı suçlama yönelttiği Holmes, kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetti. 37 yaşındaki Holmes’un 20 yıla kadar hapis cezası alabileceği öngörülüyor.

ABD’nin en uzun süren dolandırıcılık davasında sekiz erkek ve dört kadından oluşan jüriye, Silikon Vadisi’nin aldatmakla suçlanan Elizabeth Holmes hakkında çok farklı iki anlatı sunuldu. Savcılar, jüri üyelerine 30 tanık çağırarak, Holmes’un hileli olduğunu bile bile yatırımcılara bu ürünü sattığını kanıtlamaya çalıştı.

Duruşmada birden fazla laboratuvar yöneticisi de Holmes’a, Theranos teknolojisindeki kusurları anlattıklarını ancak Holmes’un bu endişeleri küçümsediğini aktardılar.

Dört ay süren davanın kapanış konuşmasında Savcı Jeff Schenk, “Holmes, başarısızlığa karşı sahtekarlığı seçti. Yatırımcılara ve hastalara karşı dürüst olmamayı seçti. Holmes, yatırımcılarına teknolojinin planladıkları gibi çalıştığını söyledi” dedi.

İddia makamının bu cümlelerine savunma makamı ise Holmes’un erkek egemen bir sektörde kırılma yaratan ve kendisini işine adayan azimli bir kadın imajıyla karşılık verdi. Holmes savunmasında, Theranos’un teknolojisindeki hataları kabul etti ancak hastalarını ya da yatırımcıları asla bilerek dolandırmadığını iddia etti.

Savunma makamı ayrıca Holmes’un iş ortağı ve eski erkek arkadaşı Ramesh Sunny Balwani’yi de suçladı. Duruşmada Holmes, kendisinden 19 yaş büyük Balwani’yi duygusal ve cinsel tacizle suçladı. Balwani ise bu iddiaları reddediyor.

Silikon Vadisi’nin gözbebeği

Bir zamanlar Theranos’un değeri 9 milyar dolar (6,5 milyar sterlin) civarında seyretmekte ve Silikon Vadisi’nin gözbebeği olarak bilinmekteydi. Theranos büyüdükçe şirket, büyük yatırımcıları da kendisine çekmişti.

Stanford Üniversitesi Kimya Mühendisliği’nden 19 yaşında ayrıldıktan sonra Theranos’u kuran Holmes, sadece bir damla kan ile yüzlerce sağlık testi yapabilen devrim niteliğinde bir teknoloji vaat etmişti.

Firma, sağlık sektöründe bir devrim yaratacağına söz vermişti. Fakat 2015 yılında ABD merkezli Wall Street Journal’ın haberinde şirketin “kan testi teknolojisinin çalışmadığının” belirtilmesinin ardından şirketin hisselerinde hızlıca bir değer kaybı görüldü.