AB’ye iltica başvuruları 2014’ten bu yana en yüksek seviyesinde

Türkiye’den AB’ye iltica başvurularında 2014 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşıldı. Avrupa Birliği İltica Ajansı’nın dün açıkladığı ağustos ayı verilerine göre, Türkiye’den iltica başvuruları 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Türkiye, başvurularda Afganistan ve Suriye’nin ardından 3. sırada yer aldı.  Ağustosta, genel toplamda da Suriye savaşının etkisiyle çok sayıda mültecinin geldiği 2015/2016 döneminden … AB’ye iltica başvuruları 2014’ten bu yana en yüksek seviyesinde Devamı »

Eklenme Tarihi: 10 Kas 2022
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 10 Kas 2022
AB’ye iltica başvuruları 2014’ten bu yana en yüksek seviyesinde

Türkiye’den AB’ye iltica başvurularında 2014 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşıldı.

Avrupa Birliği İltica Ajansı’nın dün açıkladığı ağustos ayı verilerine göre, Türkiye’den iltica başvuruları 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Türkiye, başvurularda Afganistan ve Suriye’nin ardından 3. sırada yer aldı.

Ağustosta, genel toplamda da Suriye savaşının etkisiyle çok sayıda mültecinin geldiği 2015/2016 döneminden bu yana kaydedilen en yüksek iltica seviyesine ulaşıldı. Verilere göre ağustosta yaklaşık 84 bin 500 sığınma başvurusu kayıtlara geçti. İltica başvurularının yüzde 38‘inin kabul edildiği, bu oranın yılın ilk 7 ayının en düşük rakamı olduğu da bildirildi.

AĞUSTOSTA 4 BİN 600 BAŞVURU

DW Türkçe’nin haberine göre iltica başvurularında Afganistan ve Suriye’nin ardından Türkiye, en çok iltica başvurusu yapılan üçüncü ülke oldu. Türkiye vatandaşlarının başvurusunun ağustosta 4 bin 600’ü bulduğu, bunun da aylık dönemde 2014’ten bu yana kaydedilen en yüksek seviye olduğu bildirildi. Ajans, aylık hafif dalgalanmalara rağmen Türkiye vatandaşlarının yaptığı sığınma başvurularının artış eğiliminde olduğuna da dikkat çekti.

İltica başvurularının yüzde 94’ünü ilk kez yapılan başvurular oluşturdu. AB İltica Ajansı, Türkiye’den yapılan sığınma başvurularının yüzde birinin 18 yaş altı, Avrupa’ya yalnız gelen çocuklardan oluştuğuna da işaret etti.

225 BİN ‘GEÇİCİ KORUMA STATÜSÜ’ BAŞVURUSU

İltica başvurularındaki artışa paralel olarak ağustosta AB’ye 225 bin de “geçici koruma statüsü” başvurusu yapıldığı duyuruldu. Bu başvuruların neredeyse tamamını Ukraynalı sığınmacıların oluşturduğu bildirildi. Böylece hem iltica hem de geçici sığınma başvurularının sayısının bu senenin ilk 7 ayında 5 milyonu aştı.

HİNDİSTANLILAR 4. SIRADA

AB İltica Ajansı, ağustosta 4 bin 200 başvuruyla Hindistan vatandaşlarının 4. sırada yer aldğını açıkladı. Sırbistan’ın Hindistan ile vizesiz seyahat anlaşması imzalaması üzerine son aylarda Sırbistan’a giden çok sayıda Hindistan vatandaşının Avrupa ülkelerine sığınma başvurusunda bulunduğu tespit edilmişti. Bu durum üzerine başta Almanya olmak üzere AB ülkeleri, Belgrad’a vize rejiminde düzeltmeye gitme çağrısında bulunmuştu.

ALMANYA BAŞVURULARINDA YÜZDE 175 ARTIŞ

Türkiye vatandaşlarının ilticalarındaki artış eğilimi Almanya’da da dikkat çekti. Almanya Federal Göç ve Mülteci Dairesi’nin (BAMF) ekimde yaptığı açıklamaya göre, bu yıl ocak-ekim döneminde yapılan iltica başvurusu 15 bin 957’ye ulaştı. Bu başvuruların da neredeyse tamamını, ilk kez yapılan iltica başvuruları oluşturdu. Söz konusu rakamların yüzde 175,7 oranında artış anlamına geldiği kaydedildi.

Almanya’ya iltica başvurularında da Türkiye, Suriye ve Afganistan’ın ardından 3. menşe ülke konumunda yer alıyor.