Adalet Bakanı Gül: Bir binaya hukuk fakültesi tabelası asılması onu hukuk fakültesi yapmaz

"Hak kavramının siyasi düşüncesi olmaz. Mağdurun ‘benden olanı, senden olanı’ olmaz, mağdur mağdurdur"

Adalet Bakanı Gül: Bir binaya hukuk fakültesi tabelası asılması onu hukuk fakültesi yapmaz
16 Oca 2022 22:57:11

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Güncel hukuk vizyonunun ve eser üretme çabasının kapısından içeri girmediği, akademik kadrosu yetersiz bir binaya hukuk fakültesi tabelası asılması onu hukuk fakültesi yapmaz” dedi.

Bakan Abdulhamit Gül, Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen Hukuk Eğitimi Sempozyumu’na konuştu. Konuşmasında hukuk fakültelerinin önemine dikkati çeken Gül, nitelikli yargı mensubu yetiştirilebilmesi için eğitimin önemini anlattı.

Gül, şunları kaydetti:

Güncel hukuk vizyonunun ve eser üretme çabasının kapısından içeri girmediği, akademik kadrosu yetersiz bir binaya hukuk fakültesi tabelası asılması onu hukuk fakültesi yapmaz. Sadece tabelayla olan bir değer değildir. Hukuk fakültesi hukuk mantığının orada nakşedildiği yansıtıldığı bir laboratuvardır. Bir ömür boyu sürecek adalet yolculuğunun ana dilinin öğretildiği bu işin adeta beşiğidir. Geleceğin iddianamelerini, yargı kararlarını, savunma hakkını, mağdur hakkını, hak ve özgürlük perspektifini şekillendirir. Yine özgür düşüncenin hak bilimcinin eşitlik ve adalet duygusunun da doğal ortamıdır.

“Hak kavramının siyasi düşüncesi olmaz”

Hukukçuların dünya görüşü ne olursa olsun karşısına çıkan tüm meselelerde hukukçu kimliğiyle çözüm bulması gerektiğini anlatan Bakan Gül, “Hak kavramının siyasi düşüncesi olmaz. Mağdurun ‘benden olanı, senden olanı’ olmaz, mağdur mağdurdur. Savunma hakkının, insan onurunun ‘ona göresi, bana göresi’ asla olamaz. İşte o olgunlukla mesleğe başlayanlar yıllar içerisinde edindikleri tecrübelerle bilge hukukçular olacaktır” dedi.

“Hukuk Türkçesi” önerisi

Bakan Gül, kararların anlaşılabilir olması açısından yargıda Türkçe’nin doğru kullanılmasının önemine de vurgu yaparak, “Karşımıza çıkan önemli bir başlık da güzel Türkçemizin kullanılmasıdır. Esas itibariyle yargı mercileri verdiği kararların mantık olgusu çerçevesinde Türkçe’yi güzel, anlaşılır şekilde kullanması da çok önemlidir. Hukuk eğitiminde bu çerçevede hukuk fakülteleri müfredatına Hukuk Türkçesi dersinin de olmasında fayda görüyorum. Bu konunun uzmanlar tarafından değerlendirileceğine inanıyorum" dedi.



0 Yorum

Yorum Yaz