Adalet Bakanı Gül: Herkesin en saygın bir şekilde muamele görmesi en temel hakkıdır

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Düşüncesi, yaşam tarzı, siyasi felsefesine bakmadan herkesin en saygın bir şekilde muamele görmesi, en temel hakkıdır” dedi.

Eklenme Tarihi: 18 Eki 2021
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Adalet Bakanı Gül: Herkesin en saygın bir şekilde muamele görmesi en temel hakkıdır

Abdulhamit Gül, Kayseri’de bugün yapılan Adalet Bölge Değerlendirme Toplantısı’nda konuştu.

Yargı reformuna değinen Gül, şunları söyledi:

“Sizlerin önerileriniz, bundan sonraki politikalarda yol gösterecektir. Eksikleri tespit edecek ve bu eksikliklerin giderilmesinde önemli bir katkı sağlayacaktır. Değerli fikirleriniz için şimdiden hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Hem mevcut durumu paylaşmak hem yeni vizyonları değerlendirmek, reformların sahadaki uygulamalarını görmek adına bu değerlendirme toplantıları çok verimli olmaktadır. Masa başındaki uygulamalar değil, yerinde görerek; adliyelerimizin teknik, fiziki, idari hangi konularda neye ihtiyacı var, nerelerde sıkıntı var, nerelerde iyi uygulamalar var… İyi uygulamaların ortak bir şekilde yaygınlaşmasını sağlamak, eksiklerin de tespit edilmesini sağlamak açısından bu toplantıları çok önemsiyoruz.

“DEĞİŞİME AYAK UYDURMANIN YOLU REFORMLARDIR”

Dünyada, insan ve toplum hayatında değişmeyen tek şey, değişimdir. Zaman geçer, devran döner, toplumlar değişir, gelişir. Kanunun sözü, yerli yerinde dursa bile o sözün tekabül ettiği sosyal gerçekler bambaşka bir yere evrilir. İlkeler ve değerler elbette zaman ötesidir. Ne olursa olsun ilkeler, değerler yerindedir, kalıcıdır ama onların dışında kalan kural kümeleri, gün gelir zamana yenilir. Zamanın akışı, toplumsal ihtiyaçları öncelik ve hassasiyetleri değiştirir. İşte bu değişime ayak uydurmanın yolu, reformlardır, yenilik iradesidir, çağı ve toplumsal beklentileri yakalamaktır. Bu sebeple insanımıza dokunan her konuda vatandaşlarımızın hukuk standartlarını daha ileriye, daha yukarıya taşıyacak her alanda reform irademizi ortaya koymaya devam ediyoruz. Reform irademizin kaynağını ise milletimizin talep ve beklentileri oluşturmaktadır. Bu beklentilerin en başında da elbette yargısal adalet gelmektedir.

Adalet, insanlığın, yer yüzünün kurulduğundan beri en kadim en kıymetli arayışıdır. Bu kutlu arayışın adresi de adliyelerdir. Adliyeler, adaletin kapısıdır. Adliyelerin kapısını sonuna kadar adalete açacak olan da sizlersiniz. Böyle ulvi bir mevkide, meslekte bulunmak, sizler için büyük bir onur vesilesidir. Bu onur, aynı zamanda ciddi bir sorumluluğu da sizlere yüklemektedir. Bu sorumluluk, adliyenin kapısından giren herkesin hakkına erişeceği hususunda bir tereddüt dahi yaşatmama mesuliyetidir. Kayseri adliyesinin kapısından giren bir vatandaşımız, ‘Ben burada adalete erişeceğim hiçbir tereddüdüm yok’ diyerek o kapıdan girmeli ve o kapıdan aynı duyguyla da çıkabilmelidir.

“HERKESİN EN SAYGIN BİR ŞEKİLDE MUAMELE GÖRMESİ EN TEMEL HAKKIDIR”

Herkesin insan onuruna yaraşır bir şekilde muamele görmesini sağlama mecburiyeti de üzerimizdeki sorumluluklardan biridir. Türk milleti adına karar veren yargının, Türk milletinin her mensubuna, ne olursa olsun… Düşüncesi, yaşam tarzı, siyasi felsefesine bakmadan herkesin en saygın bir şekilde muamele görmesi, en temel hakkıdır. Bunu da elbette sizler yerine getiriyorsunuz.”