Afrika Ülkesi İdamı Geri Getirmeyi Planlıyor

Burkina Faso’daki askeri yönetim, 2018’de kaldırılan idam cezasını geri getirmek istiyor.  Fransız haber ajansı AFP’nin Burkina Faso yönetimindeki bir kaynağı, Batı Afrika ülkesinin 2018’de kaldırdığı idamı geri getirmek için çalışmalara başladığını söyledi.  Adalet Bakanı Rodrigue Bayala da konunun görüşüldüğünü cuma günü doğruladı. Cunta lideri İbrahim Traore’nin “vizyonunu takip ederek” ülkenin ceza kanununda başka değişiklikler yapmayı düşündüklerini de … Afrika Ülkesi İdamı Geri Getirmeyi Planlıyor Devamı »

Eklenme Tarihi: 11 Kas 2024
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 11 Kas 2024
Afrika Ülkesi İdamı Geri Getirmeyi Planlıyor

Burkina Faso’daki askeri yönetim, 2018’de kaldırılan idam cezasını geri getirmek istiyor.

Fransız haber ajansı AFP’nin Burkina Faso yönetimindeki bir kaynağı, Batı Afrika ülkesinin 2018’de kaldırdığı idamı geri getirmek için çalışmalara başladığını söyledi.

Adalet Bakanı Rodrigue Bayala da konunun görüşüldüğünü cuma günü doğruladı. Cunta lideri İbrahim Traore’nin “vizyonunu takip ederek” ülkenin ceza kanununda başka değişiklikler yapmayı düşündüklerini de sözlerine ekledi.

Burkina Faso’daki son idam infazları 19 Eylül 1989’da yapılmıştı. Dönemin devlet başkanı Blaise Compaoré’ye karşı darbe planlamakla suçlanan Savunma Bakanı Jean-Baptiste Boukary ve Ekonomi Bakanı Henri Zongo, daha düşük kademedeki iki kişiyle birlikte öldürülmüştü.

Uluslararası Af Örgütü idam cezasının Sahraaltı Afrika’da yeniden revaçta olduğunu bildiriyor. Sivil toplum kuruluşu ekimde yaptığı açıklamada, “Kayıtlı infazların sayısı üç katı aştı ve idam hükümleri de yüzde 66 arttı” demişti.

Rusya’yla daha fazla yakınlaşma sinyali

Diğer yandan Rusya’nın düzenlediği Afrika zirvesi nedeniyle Soçi’de olan Burkina Faso Dışişleri Bakanı Karamoko Jean-Marie Traore, ülkesinin Moskova’yla yaptığı işbirliğinin geçmişte Fransa’yla kurdukları bağdan daha iyi olduğunu söyledi.

Traore, Rusya için “İlerleme sağlayabileceğimiz bir ortak” dedi ve askeri olarak Moskova’ya bağımlı olmaktan korkmadıklarını AFP’ye cumartesi günü verdiği röportajda belirtti.

Son yıllarda gerçekleşen darbelerle yönetimin ordunun eline geçtiği Nijer, Mali ve Burkina Faso, eski sömürgecileri Fransa’yla ilişkileri keserek Rusya’yla yakınlaşma yoluna gitmişti.

Üç ülke geçen yıl, bir federasyon kurma hedefiyle Sahel Devletleri İttifakı’nı oluşturmuştu.

Nijer, Mali ve Burkina Faso yönetimleri, bölgesel blok Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’ndan (ECOWAS) çekilme niyetinde olduklarını ocak ayında açıklamıştı. ECOWAS, askeri darbeler nedeniyle üç ülkeye de daha önce yaptırım uygulamıştı.

Üç ülkede El Kaide ve IŞİD’e bağlı militanların gerçekleştirdiği şiddet eylemleri nedeniyle sivil hükümetlere karşı öfke oluşmuş ve bu durum peş peşe gelen askeri darbelere zemin hazırlayan faktörlerden biri olmuştu.

Mali’nin kuzeyindeki bölgelerde 2012’de isyan girişiminde bulunan İslamcı örgütlerin etkisi 2015’te komşu Nijer ve Burkina Faso’ya yayılmıştı.

Bölgedeki şiddet sarmalı nedeniyle şu ana kadar binlerce kişinin öldüğü, milyonlarca kişinin de göç etmek zorunda kaldığı tahmin ediliyor.