"Afyon üretimindeki artış endişe verici"

BM, Dünya Uyuşturucu Raporunda öncelikle Afganistan'da şimdiye kadar olandan çok daha geniş arazilerde haşhaş üretilmesinin endişe verici olduğunu bildirdi.

Eklenme Tarihi: 29 Haz 2015
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
"Afyon üretimindeki artış endişe verici"

BM Dünya Uyuşturucu Raporunda, afyon ve eroin üretiminde kullanılan haşhaş ekiminin rekor düzeyde arttığı, Afganistan, Laos ve Myanmar'da, yaklaşık 350 bin hektar arazide üretimin yapıldığı kaydedildi. Toplam 224 bin hektar ile Afganistan birinci sırada yeralıyor ve dünyanın en önemli afyon kaynağını oluşturuyor.

Afganistan'da bu kadar yüksek miktardaki haşhaş üretiminin hem bu ülke için, hem de tüm dünyada büyük bir problem anlamına geldiği belirtilen raporda, tüm dünyadaki ham afyonun yüzde 80'inin Afganistan'da üretildiği kaydedildi.

Taliban hareketi uyuşturucu ticaretini yasakladığı için, Afganistan'da Taliban döeminde afyon üretimi ciddi düşüş kaydetmişti. Ancak ABD işgalinden sonraki süreçte Afganistan'da afyon üretimi ve ticareti çok fazla artış gösterdi.

BM raporunda yasadışı uyuşturucu kullananların sayısının geçen yıl fazla değişmeyerek yaklaşık 246 milyon kaldığı, aşırı mübtela ya da uyuşturucudan hasta olanların sayısının ise yaklaşık 27 milyon olduğu bildirildi.

Dünyada uyuşturucunun dağılımında özellikle Afrika, transit bölgesi olarak önemli bir rol oynuyor. Kaçakçılar uyuşturucuyu küçük gemilerle Doğu Afrika'ya getiriyor. Geçen yıl yetkililer Hint Okyanusunda 2 bin 200 kg eroin ele geçirmişlerdi.

BM raporunda kendirden yapılan esrarın yasallaştırma çalışmalarına da endişe ile bakıldığı belirtildi. Piyasada bulunan birçok esrar türlerinden bazılarının, sağlık bakımından bilindiğinden çok daha zararlı oldukları vurgulandı.

BM uzmanları yasadışı uyuşturucu kullanılmasının yanısıra tütün ve alkol tüketimine karşı da mücadele için çaba gösteriyorlar. Sigara ve alkolü erken kullanmaya başlayanların esrara da meyilli oldukları belirtilen raporda, esrara alışmamak için tütün ve alkole de yaklaşmamak gerektiği kaydedildi. Alkol ve tütün tüketiminin azaltılması için fiyatların yükseltilmesi önerildi. Şimdiye kadar yapılan takiplerde, yalnızca yüzde 10 fiyat artışının bile tüketimi hissedilir derecede azalttığı bildirildi.