Fransa’nın Strazburg kentinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde toplanan çok sayıda gösterici, ‘Türkiye’de yaşanan hukuksuzlukları’ protesto ederek harekete geçilmesi için çağrı yaptı.
Gülen grubu mensuplarının öncülüğünde Peaceful Actions Platformu çatısı altından toplanan 24 sivil toplum kuruluşu, dün öğle saatlerinde AİHM önünde toplandı.
Göstericiler, Türkçe ve İngilizce pankartlar taşırken, ‘Geciken adalet adalet değildir’, ‘Mağdurlar burada mahkeme nerede?’ diye slogan attı.
AİHM’den Türkiye’de ‘hukuksuzluklara karşı harekete geçilmesi istenirken, Peaceful Actions Platformu tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, tutuklu bazı gazetecilerin davalarına zamanında müdahale etmiş ve dört yıl önce serbest bırakılmalarının önünü açmıştır. Daha yakın zamanlarda Mahkeme, ünlü hayırsever Kavala ve Kürt lider Demirtaş davalarında vardığı sonuçları ifade etmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mahkemenin kesin kararlarına rağmen bu mağdurları serbest bırakmayacağını yinelemektedir. Ayrıca, Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi olan Türkiye’ye karşı ihlal prosedürü başlatılmıştır. Gülen Hareketi’ne bağlı olduğu iddia edilen on binlerce mağdurun davaları, yalnızca Avrupa Sözleşmesi tarafından korunan temel haklarını kullandıkları ve hapsedildikleri için Mahkeme’nin öncelik politikasına göre derhal incelenmeliydi. Bu grup 6 yıldan uzun süredir yargılanmaktadır, ancak halen Avrupa İnsan hakları Mahkemesi’nin bu ihlallerin esasına ilişkin bulgularını yansıtan açık bir karar yoktur.
Bugün Avrupalı hakimlerin ofislerinin önünde toplanarak “Strazburg’da hakim var mı?” diye soruyoruz. “Gülen Hareketi sempatizanlarının maruz kaldığı bu ağır insan hakları ihlallerine karşı hüküm vermek için neyi bekliyorsunuz?” diye soruyoruz.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 15’i vakıf üniversitesi olmak üzere üç binden fazla eğitim kurumunun kapatılmasının yasallığını değerlendirmesini bekliyoruz. Milyarlarca Avro’luk hukuki yollarla kazanılmış özel malvarlığı yağmalanmıştır. Bu uygulama basit bir mülkiyetten mahrum bırakma eylemi değildir. Bu inanç temelli bir topluluğun üyelerini onurlu bir şekilde ayakta kalabilmelerini sağlayacak her türlü yoldan mahrum etmeyi amaçlayan kasıtlı bir insanlığa karşı suç pratiğidir.”
Eylem düzenlendiği sırada Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, mahkeme üyeleri ve başraportörlerinin eşlik ettiği heyet ise çalışma ziyareti kapsamında Strazburg’taydı.
Heyetin, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa Konseyi tarafından ortaklaşa yürütülen ‘Anayasa Mahkemesinin Temel Haklar Alanındaki Kararlarının Etkili Şekilde Uygulanmasının Desteklenmesi Projesi’ kapsamında, 22-25 Haziran’da çalışma ziyaretinde bulunduğu duyurulmuştu.