Kırıkkale’de yaşayan Emine Bulut’un eski eşi Fedai Varan tarafından 10 yaşındaki kızının gözleri önünde öldürülmesine pek çok kesimden tepki yağdı.
Konuyu Yeni Şafak’taki köşesine taşıyan AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay, her geçen gün kadının konumunun yasal olarak geliştiğini savunarak, buna karşılık kadına yönelik şiddet vakalarının artmasını “tuhaf” olarak değerlendirdi.
Neresinden bakarsanız, modernleşiyoruz. Modernleşmede her geçen gün daha fazla mesafe kat ediyoruz” diyen Aktay, cinayet işleyenlerin de cinayetin kurbanlarının da daha eğitimli olduğunu savunarak şöyle devam etti:
“Kadına yönelik şiddet şu anda bir kırsal konu değil, kentsel bir konu. Üstelik her geçen gün kadının konumunun yasal olarak çok daha fazla geliştirildiği, kadına pozitif ayırımcılık adı altında neredeyse imtiyazların bile tanındığı bir kentsel-modern dünyadayız.
Tuhaf olan şey, kadının yasal konumunun çok gelişmiş olmasına karşılık, kadına yönelik şiddet vakalarının daha fazla artıyor olması.
Ne oluyor?
Çıkan bunca yasa yeterince koruyamıyor mu kadını? Daha fazlası nedir?
Yasin Aktay, kadınları öldürenlerin en şiddetli şekilde cezalandırılmasını isteyen seslerin “dersini almış, bir daha böylesine kendi imkanlarıyla da olsa izin vermeyecek” sesler olmasına rağmen böyle şeylerin yaşanmaması için umut verici bir gelişme yaşanmadığını aktardı.
AK Parti Danışmanı, “Her şeyin yasalara bağlandığı yerde, yani vicdana göstere göstere güvenilmediği yerde, vicdan da intikamını feci bir biçimde alıyor ve yasaları geçersiz hale getiriyor gibi” dedi ve ekledi: Vicdan olmasa, merhamet olmasa, sorumluluk olmasa kadını erkeğe, çocuğu zalim ebeveyne, kadını kadına, küçüğü büyüğe, işçiyi işverenine karşı koruyacak hangi yasa olabilir?
“Sorun, erkeğin kadına yönelik şiddetinden ibaret değildir” diyen Yasin Aktay, şöyle devam etti:
Sorun, insanların sahip oldukları gücü sorumsuzca kullanma konusunda sergiledikleri kontrolsüzlük.
Bu sorun güçlü olanların kendilerinden daha zayıf olanlara, varlıklı olanların yoksullara, büyüklerin küçüklere nasıl davranmaları gerektiği hususunda tabi olmaları gereken güçlü bir toplumsal ahlakla ilgili bir sorundur.
“Vicdansızlığı hangi yasa zapt eder?” başlığı ile yayınlanan yazı şöyle sona eriyor:
Erkek kadından ona karşı fiziksel şiddet uygulayabilecek kadar güçlü olduğunda bu gücünü ne kadar ve hangi nedenle kontrol etmeli?
Bunu diğer bütün beşeri güç dengeleri için de uygulayabilirsiniz.
Kadın güçlü olduğunda onu daha zayıf kadınlara karşı veya bizzat kendi çocuklarına karşı bu gücü kötüye kullanmaktan engelleyen ne olacaktır?