Albayrak: Türkiye’yi Faizsiz Finansın Merkezi Haline Getirmeyi Hedefliyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ülke kaynaklarının yurt dışına akışının önüne geçilmesi için Katılım Reasürans Fonu kurma sürecini başlattıklarını, hedeflerinin Türkiye’yi faizsiz finansın merkezi haline getirmek olduğunu söyledi.

Eklenme Tarihi: 15 Haz 2020
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Albayrak: Türkiye’yi Faizsiz Finansın Merkezi Haline Getirmeyi Hedefliyoruz

Albayrak, Albayrak Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Konferansı’nda yaptığı konuşmada, şunları kaydetti: “Hedefimiz Türkiye’yi, gelişmiş finansal altyapısı, genç, dinamik nüfusu ve nitelikli iş gücünün yanında jeostratejik konumuyla İstanbul Finans Merkezi’nin sağlayacağı avantajlarla dünyada faizsiz finansın merkezi haline getirmek.”

Sürdürülebilir kalkınma için reel ekonomiye kaynak sağlayan finans kuruluşlarının sağlam ve sürdürülebilir bir mali yapıya sahip olmasının temel şart olduğunu belirten Albayrak, finansal sistemin mevcut yapısıyla görevini hakkıyla yerine getiremediğini gösterdiğini belirtti.

Albayrak şöyle devam etti: “Üretimin ve refahın artışına katkı yapması gereken sistemin, finansal ve ekonomik istikrarı tehdit edebilen bir konuma gelebildiğini gösterdi. Katılım finans kuruluşları, bizim için stratejik öneme sahip. Küresel finansal krizin ardından katılım finans sisteminin avantajları net olarak görülmüş, sektörün gelişimi tüm dünyada ivme kazanmıştır.”

Yakın dönemde emeklilik yatırım fonları içindeki katılım fonlarının payının da hızla artarak yüzde 16’lı seviyelere kadar ulaştığını aktaran Albayrak, tüm bu göstergelere rağmen gelinen noktada katılım finans kuruluşlarının, sahip olduğu potansiyeli henüz yeterince değerlendiremediğini söyledi.

Fon kurma süreci

Albayrak, Türkiye’de faizsiz finans dendiğinde akla ilk katılım finans kuruluşları geldiğini ancak faizsiz finansın sermaye piyasaları ve sigortacılık alanlarında da çok büyük potansiyeli olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bu anlamda katılım sigortacılığını teşvik edici mahiyette mevzuat ve kurumsal yapı geliştirilerek her türlü risk grubuna hitap edecek düzenlemeleri devreye almaya başladık. Ayrıca, ülke kaynaklarının yurt dışına akışının önüne geçilmesi için Katılım Reasürans Fonu kurma sürecini başlattık. Başta kitle fonlaması olmak üzere alternatif finans alanında da katılım finansmanının yaygınlaşması ile ilgili destekleyici adımlar atıyoruz.”