Adana’nın Seyhan ilçesi Tepebağ mahallesinde İslami faaliyet yapan dernek vakıf ve camilerin ortasına İslam’da yeri olmayan cemevi yapılmak isteniyor. Bölgede Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı, Hilal Derneği, Hidayet İlim Kültür Ve Çevre Derneği, Tepebağ Kur’an Kursu, Tepebağ Anadolu İmam Hatip Lisesi, Yeşil Mescit, Şefikahatun Cami bulunuyor. “Dindar nesil yetiştireceğiz” vaatlerinde bulunanlar; İslam’da yeri olmayan cemevlerine kolaylık sağlarken İslami Faaliyet yapmak isteyen vakıflara ve hocalara engelleme politikası uyguluyor.
Özellikle Furkan Vakfı tarafından yapılmak istenilen İslami konferans ve çeşitli etkinliklerin 3 yılı aşkın süredir engellenmesine rağmen cemevlerine sağlanan imkânlar tepkilere neden oldu.
Bu arada günahların alenen işlendiği konserlere, festivallere izin verilmeye devam edilip Coca-Cola fabrikasının açılışının bizzat Cumhurbaşkanı tarafından yapılmasının yanı sıra Alevilere sağlanan kolaylıklar “haramlara serbestiyet, alevilere açılım, cemaatlere baskı devam mı ediyor” sorusunu bir kez daha akıllara getirdi.
ADANA’DA CEMEVLERİ AÇILIYOR
Adana Büyükşehir Belediyesi ve Seyhan Belediyesi Alevilere cemevi yapılması için Tepebağ Mahallesi’nde bir yer tahsis etti. Ayrıca henüz resmi bir netlik kazanmamasına rağmen eski Çetinkaya civarında 5 dönümlük bir alana yeni bir cemevi yapılması planlanıyor. Bu alanın, tüm Alevi Kültür Dernekleri Adana Şubesi olarak cemevi yapılması için tahsis edileceği belirtildi. Son dönemde İslami konferansları ve faaliyetleri engellemesi ile gündeme gelen AKP hükümetinin, İslam’da yeri olmayan cemevlerinin çoğaltılmasına özel bir ihtimam gösterdiği görülüyor. Bu durum ise İslami hassasiyete sahip kesimler tarafından tepki topluyor.
CEMEVİ SAYISI 15 YILDA 10 KAT ARTTI
2000’li yılların başında 106 civarında olan cemevi sayısı, yaklaşık 10 kat artışla 1000’e yaklaştı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2014 tarihli araştırmasında yer alan rakamlarda, AK Parti Hükümetinin iktidara gelmesiyle birlikte; 2002 yılında Türkiye genelinde cemevi sayısı 106 iken; bu rakam 2014 yılında 937’ye yükseldi. Son üç yılda artışla birlikte bu rakamın 1000 civarında olduğu belirtiliyor. Yapılan araştırmaya göre, Tokat’ta 172, Çorum’da 90, Sivas’ta 71 ve İstanbul’da ise 64 cemevi bulunuyor.