Alman Kiliselerinden Soykırımcı İsrail'e Yönelik Silah Sevkiyatına Eleştiri

Almanya'da Katolik ve Protestan kiliselerinin yayımladığı ortak raporda, Almanya'nın başta İsrail olmak üzere Türkiye, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine silah satışı eleştirildi.

Eklenme Tarihi: 18 Ara 2024
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 18 Ara 2024
Alman Kiliselerinden Soykırımcı İsrail'e Yönelik Silah Sevkiyatına Eleştiri

Almanya'da Katolik ve Protestan kiliseleri, 2023 yılına ait silah ihracat raporunda, özellikle soykırımcı İsrail'e yapılan silah sevkiyatını eleştirdi. Berlin'de açıklanan yıllık raporda, Almanya'nın silah ihracatının rekor seviyelere ulaştığına dikkat çekildi. Rapora göre, Almanya 2023 yılı itibarıyla toplamda 12,18 milyar euro değerinde silah ihracatına onay verdi, bu rakam şimdiye kadar görülmemiş bir seviye olarak kaydedildi.

Kilise ve Kalkınma Ortak Konferansı (GKKE) tarafından hazırlanan raporda, Almanya'nın İsrail'e yaptığı silah satışlarının daha sıkı denetlenmesi gerektiği vurgulandı. GKKE Katolik Eş Başkanı Karl Jüsten, "Alman hükümetini, İsrail'e silah ihracatını onaylamadan önce, bu silahların uluslararası insani hukuka aykırı kullanımıyla ilgili ciddi şüpheler bulunduğunda gerekli denetimleri yapmaya çağırıyoruz" dedi. Jüsten, İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik tavrının endişe verici olduğunu belirterek, "İsrail hükümeti, sivil güvenliğine öncelik vermezse, örneğin tank cephanesi gibi askeri malzemelerin ihracatı durdurulmalıdır" ifadelerini kullandı.

Alman hükümetinin silah ihracat politikası, özellikle Ortadoğu ülkelerine yapılan satışlarla dikkat çekiyor. GKKE Silah İhracat Uzman Grubu Başkanı Max Mutschler, 2024'te verilen ihracat izinlerinin endişe verici olduğunu belirterek, "Ukrayna hala en büyük alıcı konumunda olsa da, bu yıl Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler de ana alıcılar arasında yer alıyor," dedi. Mutschler, Türkiye'ye yapılan büyük çaplı silah ihracatına da tepki gösterdi ve bu durumun sorunlu bir gelişme olduğunu ifade etti.

Almanya, 2019-2023 yılları arasında, silah ihracatının yüzde 39'unu Ortadoğu'ya gerçekleştirdi. Mısır ve İsrail, Almanya'nın en büyük silah alıcıları arasında yer aldı. GKKE'nin Protestan Eş Başkanı Anne Gidion, Almanya hükümetini, koalisyon anlaşmasında belirtilen silah ihracat kontrol yasası çıkarma sözünden dönmekle suçladı. Gidion, hükümetin daha çok "değerler" ve "güvenlik partnerleri" gibi soyut kavramlara odaklandığını belirtti.

Alman kiliseleri, hükümeti, silah satışlarının daha şeffaf ve etik bir şekilde yönetilmesi konusunda sorumluluk almaya çağırdı.