Alman Medyası: Türkiye ile aramızdaki ilişkiler darmadağın hale geldi

Alman insan hakları aktivisti Peter Steudtner'in Türkiye'de tutuklanması iki NATO müttefiki Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerde yeni bir gerginliğe yol açtı.

Eklenme Tarihi: 20 Tem 2017
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Alman Medyası: Türkiye ile aramızdaki ilişkiler darmadağın hale geldi

Almanya tarafından rahatsızlıkla karşılanan tutuklama sonrası Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de tatilini yarına keserek Berlin'e geri döndü. Gabriel'in bugün Türkiye'de Steudtner'in tutuklanması ile ilgili olarak "net bir yanıt" vereceği bildirildi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre; Bakan Gabriel'in perşembe sabahı önce Bakanlıkta istişareler yapacağı belirtildi. Gabriel'in daha sonra da açıklama yapacağı tahmin ediliyor. Ancak Berlin'in Türkiye'ye karşı ne tür önlemler alması planladığı bilinmiyor.

ALMAN SÖZCÜ: MALİ YARDIMLARI GÖZDEN GEÇİRELİM

Türkiye'nin Berlin'deki Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, Alman aktivistin tutuklanmasının ardından istişarelerde bulunmak üzere Alman Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı. Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert de çarşamba günü yaptığı basın toplantısında "Son gelişmeler ışığında Türkiye'ye yönelik AB'nin mali yardımlarının gözden geçirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz" demişti.

Alman basınında gerilen Türkiye - Almanya ilişkileri ve Türkiye'de tutuklanan insan hakları aktivistlerine ilişkin yorumlar öne çıkıyor.

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi tutuklanan insan hakları aktivistleri ile ilgili şu satırlara yer verdi:

"Ankara'nın elçisi, biri Alman altı insan hakları aktivistinin tutuklanması nedeniyle Dışişlerine çağırıldı. Dışişleri Bakanı'nın tatilini yarıda kesip geri dönmesi ilk etapta dramatik görünüyor. Ancak durum ciddi ve şiddetlenmeye devam ediyor. Türk hükümeti söylem ve davranışlarında artık ölçü tanımıyor. Ülkeye seyahat eden Alman gazetecileri riske atmak, tutuklamak ve rehin almak... Alman şirketleri teröre destek vermekle suçlanıyor. Erdoğan kendisine uyanarla ona uymayan diğerleri arasında tercih yapıyor. Ancak onları terörist ve darbecilerle bir görüyor. Bu siyasi bir paranoyadır."

Die Welt gazetesi Türkiye, Macaristan ve Polonya'daki yönetimlerin giderek totaliterleştiğini yazdı. Gazete ilgili haberinde şu ifadeleri kullandı:

General Anzeiger adlı gazetede de şu şekilde yazdı:

"Belki de Erdoğan, Türkiye'de tutuklu bulunan Almanları, Almanya'nın başarısız olan darbe sonrası buraya gelen Türk subayları iade edeceği zamana kadar tutmayı hesaplıyor. Ancak iş hiçbir zaman o noktaya gelmeyecek. Erdoğan sadece güç ve sertliğin dilinden anlıyor. Buradaki problem şu ki; Avrupa Birliği, Türkiye ile katılım müzakerelerini ertelerse, Erdoğan'ın hedef alarak hitap ettiği milliyetçilik daha da destek kazanacak."

“İLİŞKİLER DARMADAĞIN BİR HALE GELMİŞ DURUMDA”

Stuttgarter Zeitung, Türkiye ve Almanya arasındaki dostluğun son gelişmeler yüzünden zarar gördüğüne işaret ediyor:

"Seneler içerisinde inşa edilen, hızlı bir şekilde yıkılıyor: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tırmandırılan Almanya ile Türkiye arasındaki siyasi ilişkiler darmadağın bir hale gelmiş durumda. Boğaziçi'ndeki ülkenin terörle mücadele ve göç konularında statejik öneminin farkında olan Alman hükümeti, geçtiğimiz aylarda işbirliği yapan bir tavırdan sözlü olarak cepheleşen bir tavıra doğru sürüklendi. Yeniden bir Alman vatandaşının şüpheli koşullarda tutuklanmasının ardından, Almanya kendisini öyle bir eşikte buldu ki sözleri eylemlerini takip etmesi gerekiyor."