Almanya Dışişleri Bakanı Maas: Batı Balkanlar'daki sınırların yeniden çizilmesi önerisine karşıyız

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ülkesinin, Batı Balkanlar'daki sınırların etnik çizgide yeniden çizilmesi önerisine karşı çıktığını söyledi.

Eklenme Tarihi: 23 Nis 2021
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Almanya Dışişleri Bakanı Maas: Batı Balkanlar'daki sınırların yeniden çizilmesi önerisine karşıyız

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ülkesinin, Batı Balkanlar'daki sınırların etnik çizgide yeniden çizilmesi önerisine karşı çıktığını söyledi.

Maas, Avrupa Birliği içinde gayriresmi olarak dolaştığı belirtilen ve Bosna-Hersek yönetiminin kendisi için “ciddi tehdit” olarak değerlendirdiği belgeye Kosova’nın başkenti Priştine’de yaptığı açıklamayla karşı çıktı.

Dışişleri Bakanı Maas, “Sorunların sınır değişikliğiyle çözülebileceği fikri sadece gerçekçi değil aynı zamanda bu tür bir tartışmayı başlatmak bile tehlikeli.” dedi. Hükümetinin sınırların değişmesi fikrine şiddetle karşı çıktığını tekrarlayan Maas, “Bu fikrin çekmeceye geri konmasından mutluyum.” dedi.

AB’yi karıştıran belge neyi içeriyordu?

Geçen hafta uluslararası birçok medya organında Slovenya Başbakanı Janez Jansa’nın "Batı Balkanlar-Daha İleriye" başlığını taşıyan bir belgeyi Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel’e gönderdiği iddia edildi. Slovenya Başbakanı ise bu iddiayı daha sonra reddetti.

Haberlerle göre bu belgede, Batı Balkanlarda siyasi istikrarsızlığın giderilmesi gerektiğine vurgu yapılıyor ve bu kapsamda sınırların değiştirilmesi öneriliyor.

Balkanlar'da 5 ülkenin sınırlarını değiştiren AB notuna tepki! Büyük Sırbistan hayali geri mi dönüyor ?

Batı Balkanlarda istikrar için ortaya atılan öneriler üç ana başlıkta toplanıyor: Birincisi, Bosna Hersek devletinin Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti adını taşıyan biriminin Sırbistan’la birleşmesi isteniyor. İkincisi, Bosna Hersek devletinin Boşnak Hırvat Federasyonu biriminde bulunan Hırvat bölgesinin Hırvatistan devletine katılması öngörülüyor. Belgede ayrıca Kosova ile Arnavutluk’un tek çatı altında bir araya getirilmesi öneriliyor.

Slovenya Başbakanı tarafından AB’ye sunulduğu öne sürülen belgede, Batı Balkanlarda siyasi istikrar sağlanması için Hırvatistan, Sırbistan ve Arnavutluk’un sınırlarının genişletilmesi fikrini savunuluyor.

1990’lı yılların başında eski Yugoslavya’da başlayan iç savaşta en az 100 bin kişi hayatını kaybetmiş, milyonlarca kişi yerlerinden edinmişti.