Almanya, İran’ın balistik füze programını kontrol etmek için kapsamlı bir nükleer anlaşma önerdi

Eklenme Tarihi: 04 Ara 2020
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Almanya, İran’ın balistik füze programını kontrol etmek için kapsamlı bir nükleer anlaşma önerdi

Almanya, İran’ın balistik füze programını kontrol etmek için Tahran ile daha kapsamlı bir nükleer anlaşma yapılmasını önerirken, 2015 yılında varılan anlaşmanın artık yeterli olmadığı uyarısında bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, basına yaptığı açıklamada, İran ile ilişkiler konusunda önemli açıklamalar yaptı.

Maas, “Bizim de çıkarımıza olan bir tür ilaveler içeren yeni nükleer anlaşma olması gerekecek. İran'dan net beklentilerimiz var; nükleer silah olmayacak, aynı zamanda tüm bölgeyi tehdit eden balistik füze programı da olmayacak. İran'ın da bölgede oynayacağı farklı bir rol var. Bu anlaşmaya tam da İran'a olan güvensizliğimizden dolayı ihtiyacımız var. Bunu zaten Fransız ve İngiliz meslektaşlarımla görüştüm." dedi.

Biden'in İran politikası ne olacak ?

ABD'nin İran'a karşı ekonomik yaptırımları gevşetip gevşetmeyeceğine dair bir sinyalin müzakereler için belirleyici faktör olacağını belirten Maas, "ABD ve İran'ın bir araya (müzakere masasına) gelmesi gerekiyor. İran'ın gelecek yıl cumhurbaşkanlığı seçimleri olacağı için zaman azalıyor." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, 2018 yılında İran ile yapılan anlaşmadan tek taraflı çekilmişti.

ABD’de başkanlık seçimlerini kazanan Joe Biden, İran’ın sorumluluklarını yerine getirmesi halinde ülkesinin anlaşmaya yeniden taraf olabileceği mesajını vermişti.

İran: Anlaşmayı yeniden müzakere etmeyiz

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif se dün yaptığı bir açıklamada, ABD başta olmak üzere nükleer anlaşmanın tarafları İngiltere, Fransa ve Almanya'nın, Tahran’ın balistik füze programını da sınırlandıracak şekilde nükleer anlaşmayı yeniden müzakere etme isteğini kabul etmeyecekleri uyarısında bulundu.

Zarif, "Daha önce müzakere edilmiş anlaşmayı tekrar müzakere etmeyeceğiz. Batı, İran'ın füze kapasitesini müzakere etmek istiyorsa bölgeye silah satışını durdurmalı. Batı, bölgemizde işlediği kötülüklere son vermeye hazır olana kadar bu konuda sesini kesmelidir." dedi.

ABD'nin 2018'de nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından Avrupa'nın da ABD'nin tek taraflı yaptırımlarına boyun eğdiğini söyleyen Zarif, "Avrupalılar da anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmedi. Anlaşmaya tam olarak uyduklarını söylüyorlar. İran'da herhangi bir Avrupalı şirketin bulunduğunu ya da Avrupa'nın İran'da petrol aldığını görmüyoruz." ifadelerini kullandı.