DW Türkçe'nin haberine göre, Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, federal hükümetin şu an Suudi Arabistan'a silah ve savaş malzemesi ihraç edilmesini öngören yeni taleplerin onaylanmayacağını ve Avrupa Birliği bünyesinde ortak tavır alınması için çalıştıklarını açıkladı.
Pazartesi günü Alman kamu televizyonu ZDF'e konuşan Altmaier, koalisyon ortaklarının bu konuda fikir birliği içinde olduklarını belirtti. Bakan, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili olarak şimdiye kadar yapılan açıklamaları tatminkâr bulmadıklarına dikkat çekti.
Avrupa olarak ortak tavır alınmasının önemine işaret eden Almanya Ekonomi Bakanı, "Riyad yönetiminin etkilenebilmesi için Avrupa ülkeleri arasında görüş birliği sağlanmasının önem arz ettiğini" dile getirdi.
Almanya'nın Suudi Arabistan'a silah satışını durdurmasından doğacak açığın başka ülkeler tarafından doldurulmasının sonuç vermeyeceğini ifade eden Peter Altmaier, "Federal Güvenlik Konseyi'nin daha önce onaylamış olduğu silah sevkiyatının durdurulup durdurulmayacağı" şeklindeki bir soruya ise bütün hususların gözden geçirilmekte olduğunu ve karara varılmasını beklemek gerektiği yanıtını verdi.
AB ÜLKELERİNE 'SİLAH SATMAYIN' ÇAĞRISI
Alman Televizyonu İkinci Kanalı ZDF'e konuşan Altmaier, Alman koalisyon hükümetinin şu anda Suudi Arabistan’a silah ihracatını onaylamama konusunda görüş birliği içinde olduğunu bildirdi. Altmaier, “Çünkü Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'ya ne olduğunu bilmek istiyoruz.” ifadesini kullandı.
Alman Bakan Altmaier, Almanya’nın bu şartlar altında Suudi Arabistan'a silah ihracatı yapmama kararı aldığını hatırlatarak, eğer Almanya bu kararı alırken diğer ülkeler Suudi Arabistan’a silah satışına devam ederse, o zaman böyle bir kararın etkisinin olmayacağını söyledi.
Bütün AB ülkelerinin söz konusu ülkeye silah satışı konusunda ortak hareket etmesi durumunda Riyad üzerinde etkisinin olacağının altını çizen Altmaier, şöyle devam etti:
“Kanımca Suudi Arabistan’a silah ihracatı konusunda ortak bir Avrupa duruşuna gelmemiz önemli olacak. Çünkü bütün AB ülkeleri bu konuda anlaşma içinde olursa, Riyad'daki hükümet üzerinde bir etkisi olacak. Eğer biz ihracatı durdururken diğer ülkeler bu boşluğu doldurursa hiçbir olumlu sonuç alamayız."
"Alman hükümeti tarafından daha önce ihracatına onay verilen silahlar konusunda herhangi bir iptal söz konusu olacak mı" sorusuna Altmaier, bu konunun da hükümet içinde konuşulacağını ve yakın zamanda bir karar verileceğini söyledi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel de dün ülkesinin, daha önce silah satışını sınırlandıkları Suudi Arabistan'a bu şartlar altında silah ihracatı yapamayacağını belirtirken, Dışişleri Bakanı Heiko Maas önceki gün Alman televizyon kanalı ARD'ye yaptığı açıklamada, "Ne olduğunu bilmediğimiz sürece Suudi Arabistan'a silah ihraç etme konusunda pozitif karar vermenin zemini bulunmuyor." ifadesini kullanmıştı.
Suudi Arabistan, Almanya'nın yıl başından bu yana Cezayir'in ardından en çok silah sattığı ikinci ülke oldu. Almanya, yılın 9 ayında Suudi Arabistan'a yaklaşık 417 milyon avro değerinde silah sattı.
YEŞİLLER PARTİSİ'NDEN STRATEJİK ORTAKLIĞA SON VERME TALEBİ
Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Annalena Baerbock, Kaşıkçı cinayetinden önce izni çıkan silah satışlarının da dondurulmasını talep etti. Baerbock sevkiyatın dondurulmasının Suudi Arabistan'ı "yaralayacağını" ifade etti.
Almanya Başbakanı Angela Merkel "mevcut şartlar altında Suudi Arabistan'a silah ihraç edilemeyeceğini" söylemişti.
Yeşiller Eş Başkanı Baerbock Suudi Arabistan ile Almanya arasındaki stratejik ortaklığa son verilip, ekonomik ilişkilerin de gözden geçirilmesini istedi. Hristiyan Birlik partileriyle Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında imzalan koalisyon antlaşmasında ‘Yemen savaşında taraf olan ülkelere silah satılmaması' kararlaştırılmıştı.
'SUUDİ ARABİSTAN'DAKİ KONFERANSA KATILMAYIN ÇAĞRISI'
Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Sekreteri Nicola Beer de Alman ve Avrupa şirketlerinin temsilcilerinden, bu hafta Riyad'da düzenlenecek olan yatırımcılar konferansına katılmaktan vazgeçmelerini istedi.
Birçok Alman şirketinin yetkilileri ve bakanlık temsilcileri geçen hafta konferansı boykot kararı almışlardı. Siemens Anonim Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Joe Kaeser ise boykot çağrısına şimdiye kadar olumlu karşılık vermedi.
Suudi Arabistan Cumartesi günü WashingtonPost gazetesi köşe yazarı Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki Başkonsolosluk binasında öldürüldüğünü açıklamıştı. Riyad yönetimi, Cemal Kaşıkçı'nın Konsoloslukta karşılaştığı kişilerle kavga ettiği sırada can verdiğini duyurmuştu.