Almanya’da Türkiyeden imam gönderilmesini yasaklamaya yönelik hazırlıklar yapılırken bazı siyasiler de bu konuda açık biçim destek vermeye başadı. Kamuoyu oluşturmaya yönelik bu açıklamalrda dini cemaatlerin yanısıra diyanet de hedefe konduğu görülüyor.
Almanya'da faaliyet gösteren Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), hakkındaki iddialara cevap veren bir açıklama yayınladı.
Almanya Yeşiller Partisi Eş Genel Başkanı Cem Özdemir, DİTİB’in Türkiye'nin uzantısı olduğunu, gerçek dini bir cemaat olmak yerine AK Parti hükümetinin etkisi ile giderek siyasi bir organizasyona dönüştüğünü iddia etmişti.
Almanya'da koalisyon hükümetinin ortağı olan Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisinin Genel Sekreteri Andreas Scheuer de cami ve İslami çocuk yuvalarının finansmanının Türkiye ve Suudi Arabistan gibi ülkeler aracılığı ile yurtdışından sağlanmasının sona erdirilmesini talep etmişti.
DİTİB: SİVİL TOPLUMUN PARÇASIYIZ
DİTİB'den yapılan açıklamada son günlerde sistematik bir şekilde kuruluş ve bağlı camilerde görev yapan imamlar hakkında asılsız dedikodu ve iftiralar ortaya atılmakta olduğu belirtildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"DİTİB, toplumun refahı için söyleyecek sözü veya projesi olmayan bazı politikacıların saldıracakları bir kurum değildir. DİTİB kamuoyunda unutulmuş bazı eski aktörlerin kendilerini hatırlatmak ve sanki DİTİB kendi mülkleriymiş gibi hakkında ileri geri konuşacakları bir kurum da değildir. DİTİB, yazacak ilginç konu bulamayan bazı gazete ve dergilerin (Bugün DİTİB'e saldıralım ilginç haber olur) yaklaşımıyla gerçek olup olmadığını sorgulamadan asılsız, temelsiz, yüzeysel iddialara dayanarak saldıracakları bir kurum da değildir. DİTİB ve bağlı cemiyetler var oldukları günden beri Anayasal çerçevede ve şeffaf bir şekilde hareket etmişler, daima Kur'an'a ve sünnete uygun doğru ve mutedil İslam anlayışını temsil etmişlerdir. Bunu oluşturan ve devamını sağlayan ise iyi yetişmiş ve DİTİB camilerinde görev yapan imamlardır." denildi.
Açıklamda, Alman İslam Konferansı bünyesinde çalışmalara katkı sağlamakta ve toplumsal dini ve sosyal sorumluluk gereği sığınmacılara yönelik çalışmalarda bulunduğu hatırlatıldi.
"Sorumluluk taşıyan herkesin DİTİB'e ve din görevlilerine saldırmanın aslında uzun vadede Almanya'nın toplumsal barışına saldırmak olduğu gerçeğini görmelidir. Bir Milliyet'e ve dine mensup olmanın sanki suç gibi algılanıp gerçekdışı argümanlarla bir kesime ya da bir dinin mensuplarına saldırmak ahlaki değildir."
ALMANYA MÜSLÜMANLAR MERKEZ KONSEYİ:TAŞEPLER ANAYASAYA AYKIRI
Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Eymen Mazyek de Türkiye'den Almanya'ya imam gönderme uygulamasına son verilmesini talep edenlere karşı çıkarak, bu talebin anayasaya aykırı ve ikiyüzlü bir tavır olduğunu ve sadece fanatikleri güçlendirmeye yarayacağını ifade etti.
Almanya'da çok sayıda camiyi bünyesinde barındıran DİTİB'e bağlı imamların Alman anayasasına bağlı olduğunu ve verdikleri vaazlarda sahih bir İslam anlayışını dile getirdi.
Mazyek ayrıca, DİTİB'e bağlı imamların görevden alınması gibi taleplerin Almanya'daki Müslüman toplumunun iç işleyişine müdahale etmek ve aşağılamak anlamına geldiğini kaydederek, Almanya'da din adamlarını yurt dışından getiren yüzlerce farklı cemaat bulunduğunun altını çizdi.
Başkanı olduğu Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi'nin, imamların dil eğitimi ve gerekli görülen diğer eğitimler için devrede olduğunu ifade eden Mazyek, ancak bunun sadece ilgili dernek ve kuruluşlarla birlikte yapılabileceğini belirtti.