Almanya'nın Ukrayna'ya askeri desteğini bir süredir minimum düzeyde tuttuğu bildiriliyor.
Şu ana kadar, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Kiev yönetimine büyük çoğunlukla ağır silahları ve tankları oluşturan tedarik işlemlerinin tamamlanmasını reddettiği ifade ediliyor.
Almanya merkezli Weltz haber sitesine göre Ukrayna savaşındaki son 9 haftalık süreçte Almanya, Ukrayna'nın ağır ve hafif silah taleplerini karşılamaktan imtina ediyor. Scholz'un, Alman savaş tankları ve zırhlı personel taşıyıcılarının dahil olduğu silah tedarikinin Ukrayna'ya tesim etmeyi reddettiği ifade ediliyor.
Tank sevkiyatından kaçınılıyor
İddialara göre Scholz hiçbir NATO ülkesinin tank tedarik etmediğini öne sürerek, Ukrayna'ya Alman muharebe tankları ve zırhlı personel taşıyıcıları teslimini gerçekleştirmekten kaçınıyor.
Mart ayının sonundan bu yana Almanya'nın Ukrayna'ya silah tedarikinde ve askeri desteğinde azalma olduğu görülüyor. 30 Mart ile 26 Mayıs tarihleri arasında Ukrayna, Alman hükümetinden yalnızca iki silah sevkiyatı aldı. Alman hükümeti bu tarihler içerisinde Ukrayna'ya sadece tank savar mayını, bomba, makinalı tüfek, telsiz, mayın desteğinde bulundu.
Almanya Savunma Bakanlığı'ndan daha önce açıklanan tank tedarikinin ise tankların savaş koşullarına hazırlanma aşamasının hala sürmesinden dolayı temmuz ayı sonuna kadar teslim edilemeyeceği bildirildi. Fakat teslimat işlemlerindeki gecikmenin asıl nedeni olarak, Ukrayna ordusunun tanklar konusunda henüz eğitiminin tamamlanmaması gösteriliyor. Eğitimlerin yaz aylarına sarkması sebebiyle tankların ağustos sonuna kadar teslim edilmeyeceği belirtiliyor.
Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov 2021 yılında, Almanya’nın Kiev’e yönelik silah satışlarında sorunlar çıkardığını belirtmişti.
Reznikov, Almanya’nın geçtiğimiz ay içerisinde Ukrayna’nın Almanya’dan NATO Destek ve Satın Alma Ajansı aracılığıyla tedarik etmeye çalıştığı anti-drone ve anti-sniper sistemi satışlarını veto ettiğini kaydetmişti. Almanya ise baskıların ardından anti-drone sistemlerini “öldürücü olmayan” silahlar kategorisinde değerlendirerek satışa daha sonra izin vermişti.
Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna'ya süren silah tedarikinin durumu daha fazla istikrarsızlaştırdığını ve insani krizi daha da kötüleştirdiği gerekçesiyle Kiev'e sağlanan askeri destek konusunda uyarılarda bulunmuştu.
80 dakikalık telefon görüşmesinde Scholz, Putin'in ifadeleri karşısında Rus birliklerinin Ukrayna'dan çekilmesi gerektiğini savunmuştu. Avrupalı liderler ayrıca Putin'i, acil bir ateşkes anlaşmasının tatbik edilmesini içeren ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin de içerisinde bulunduğu müzakereleri başlatmaya çağırmıştı.