Almanya'da Müslüman öğrencilere skandal sorular

Avrupa'daki İslam karşıtı saldırılar ve ırkçı eylemler sıcaklığını korurken bir skandal daha yaşandı. Almanya'da Müslüman öğrencilere birtakım sorular sorarak fişlemeler yapılıyor.

Eklenme Tarihi: 20 Haz 2015
3 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Almanya'da Müslüman öğrencilere skandal sorular

Türkiye gazetesinden Fuat Uğur, Almanya'da yaşanan skandalı ve Müslüman ailelerde oluşan korkuyu yazdı ve durumun vahimliğini "Almanya'da özellikle Müslüman göçmen aileler çok tedirgin. Onları endişeye sevk eden zaten pek çok gelişme ve uygulama var. Onlara bir yenisi daha eklendi. Aslına bakılırsa tam bir skandal, bir insan hakları ihlali. Uygulanan formada amaç öğrenciler yoluyla tüm göçmenleri fişlemek ve ailelerin eşkâlini belirlemek" sözleriyle özetledi.

Hessen eyaletindeki okullarda 12-15 yaş arasındaki öğrencilerin doldurmaları için bir anket formu dağıtıldı. Kaynağımız bize bu formu Offenbach şehrinden iletti. Okulun adını emniyet açısından yazılmadı. ANKETİ KİMİN YAPTIĞI BİLİNMİYOR Anket formunun ardında Alman devletinin hangi kurumunun bulunduğu bilinmiyor. Soruların form ve içeriğine bakıldığında öğrencilerin hem psikolojik hem pedagojik gelişimlerinin hiç dikkate alınmadığı bariz şekilde belli. ANKETTE SKANDAL SORULAR VAR 'İslamiyetin doğası gereği şiddetle ilişkili olduğu ön kabulüyle' hazırlanan ankette skandal sorular var. Soruların özellikle Müslüman öğrencilerin dini inanç ve eğilimlerini tespit etmeye yönelik olduğu o kadar sırıtıyor ki göçmen aileler bu yüzden daha da korkuyor. Formda öncelikle öğrencilerin cinsiyeti ve bir dine inanıp inanmadıkları soruluyor. Ardından “Hangi dine mensupsun?” sorusuyla sanki farklı inanç gruplarına hitap ediliyormuş izlenimi verilmekte. Ama daha sonraki sorulara geçildiğinde doğrudan doğruya Müslüman öğrencilerin hedeflediği kolaylıkla anlaşılmakta. Anketlerde sözüm ona isim ve soyadı sorulmayarak kimliğin belli olmayacağı güvencesi veriliyor. Bugünkü teknolojik imkanları bilenler bu açıklamaya sadece gülüyor doğal olarak. Anket sorularında ilerledikçe işin rengi giderek daha da netleşiyor. İlk başlardaki “Senin dininde erkekler ve kadınlar eşit haklara sahip mi?” tarzındaki “ılımlı” soruların ardından niyet ortaya çıkıyor. En dikkat çekici olanlar ise, din ile şiddet arasında bağlantı olduğu algısı oluşturmaya çalışanlar. Örneğin “Kendi dinin uğruna neler yapabilirdin?” diye yöneltilen tuhaf soruya eklenen seçenekler arasında, “Dinim için öldürürdüm” ve “Dinim için bir başka ülkeye bile hicret ederdim” şıkları var. Almanya'da Eğitim Danışmanı olarak görev yapan Malik Karabulut, soruları gördüğünde şoka uğradığını belirtti: “Bu sorular, öncelikle insan hakları ihlali. Onun ötesinde henüz 12-15 yaşlarında, reşit olmamış, kişilikleri tam olarak şekillenmemiş çocuklara yöneltilecek sorular da değil. Anne babaları uyarıyorum. Bir çocuk soruların içeriğini kavrayamadan ve algılayamadan şıklardan birini işaretlese, onların ve ailelerinin başına neler gelir düşünmek bile istemiyorum. Benim aklıma takılan bazı konular var. Bu sorular kimler tarafından hazırlandı? Bu anketin hazırlanmasının gerçek motivasyonu nedir? Bu anketler kaç okulda ve kaç sınıfta dağıtıldı? Bu anketlerin yapıldığı okullardaki Müslüman öğrencilerin oranı ne kadar? Cevaplanan anketler nereye gidiyor ve kimin tarafından analiz ediliyor? Kimler tarafından ve nasıl muhafaza ediliyor? Doldurdukları anketler bu çocukların ileriki mesleki yaşamlarında karşısına çıkacak mı? Böylece çocuğun ve ailesinin eşkâlini kafalarına göre belirleyecekler bu anket cevaplarından. Bu yasadışı bir fişlemedir. Hiçbir çocuk formu doldurmak zorunda değil. Bu çok tehlikeli bir durum.”