Yargıtay Ceza Genel Kurulu, İstanbul'daki Türk Telekom binasına düzenlenen baskına katılan askerlerle ilgili verilen müebbet hapis cezalarını bozarak 31 erin tahliye edilmesine karar verdi. Bu karar, uzun bir süredir gündemde olan 15 Temmuz darbe girişimi sonrası tutuklanan askerlerin durumunu bir kez daha gündeme taşıdı. Alparslan Kuytul Hoca, bu kararı değerlendirirken adaletin geç geldiğini ve yıllarca süren haksızlıkların sonunda doğru bir karar alındığını belirtti.
"Geç Gelen Adalet Zulümdür"
Alparslan Kuytul Hoca, Yargıtay’ın verdiği bu karara dair önemli açıklamalarda bulundu. 15 Temmuz darbe girişiminden hemen sonra, rütbesiz askerlerin suçlu olmadığını ifade eden Alparslan Hoca, "Rütbesiz er ve askeri öğrenci. Daha hem çocuk hem yaşı küçük hem de öğrenci. Komutanı ne derse onu yapar ve kanun var. Er ve öğrenci suçlanamaz, komutanı suçlanır. Buna rağmen bir sürü er cezalandırıldı. Bakın bu 31 ere o zaman müebbet verdiler. Şimdi Yargıtay bozdu hem de en üst düzey." dedi.
'Şimdi Yargıtay Benim Dediğime Gelmiş!'
Alparslan Hoca olayların yaşandığı dönemde olayla ilgili yaptığı açıklama nedeniyle tutuklandığını hatırlatarak şu ifadeleri kullandı: 'O rütbesiz asker ya da öğrenci, askeri öğrencilerin o olay esnasında 15 Temmuz gecesi bazıları orada öldürüldü, bir kısmının kafası kesildi, bir kısmı da İstanbul köprüsünden aşağı atıldı. Ben bunlara cani dedim. Bundan dolayı mahkemelik oldum. Benden sonra Devlet Bahçeli de onlarla ilgili konuştu çünkü askerleri öldürenler, kurt işareti yapmışlar. MHP işareti yapmışlar, Bahçeli o yüzden onlara çok sinirlendi. Askerleri öldürenlere şeytanın uşakları, iblis uşakları gibi bir tabir kullanmıştı o zaman. Ama ben bundan dolayı yargılandım. Tabii Devlet Bahçeli yargılanmaz! Ne derse desin o yargılanmaz. Ben yargılandım ve beraat ettim. Bana her lafı söyleyenler bu erlere, askeri öğrencilere bu zulmü yapan kafasını kesen ya da orada doğrayan öldüren ya da köprüden aşağı atan kimselere cani ve katil dediğim için bana saldırdılar ve beni mahkemeye verdiler. Hapiste bunun savunmasını yaptım ben. Hapse atılmamın bir sebebi de buydu. Bunu FETÖ’ye yardım kabul ettiler. Ben onlardan mıyım ki onlara yardım edeyim? Bir adamı susturmak istedikleri zaman ya FETÖ’cü ya DAİŞ’çi ya da PKK’cı diyorlar. Yani bu budur. Ben o zaman itiraz ettim. Şimdi Yargıtay benim dediğime gelmiş. Diyor ki: Bunlar erdir, bunlara ceza verilemez.'
Yargıtay’ın Kararı: Emsal Niteliği Taşıyor
Yargıtay, 9 yıl boyunca cezaevinde tutulan ve darbeci olarak suçlanan askerlerin beraatlarına karar vererek, bu cezaların haksız olduğuna hükmetti. Alparslan Hoca, bu kararın emsal niteliği taşıdığını belirterek geç gelen adaletin büyük bir zulüm olduğunu vurguladı. "Geç gelen adalet, adalet değildir, zulümdür" diyerek adaletin zamanında tecelli etmesinin önemini vurguladı.
9 Yılın Ardından Beraat: Peki, Ne Olacak?
Alparslan Kuytul, beraat kararının sevindirici olduğunu ancak 9 yıl boyunca yaşanan haksızlıkların telafi edilemeyeceğini ifade etti. "Bu insanlar 9 yıl boyunca hapis yatmış, vatan haini olarak damgalanmışlardı. Şimdi bu kararlarla ne elde edecekler? Birkaç kuruş tazminat alacaklar ama yaşadıkları travma geri getirilemez" dedi.
Alparslan Hoca, özellikle askerlerin ailelerinin de büyük zarar gördüğüne dikkat çekti: 'O insanların 9 yıllık hayatını onlara geri vermeleri mümkün mü? Ne verecekler? 3 kuruş tazminat. Al o tazminatı başına çal. Benim özgürlüğümü elimden almışsın. Senin parana mı kaldım? Sen bana vatan haini demişsin. (Bana derken yani onları kastediyorum) Yani sen adamlara vatan haini demişsin. Adamı sen 9 sene yatırmışsın. İşsiz güçsüz bırakmışsın, ailesine bile zulmetmişsin. O aileden kimse iş bulamıyor. Devlet memuruysa hepsi atıldı işten zaten. Başka bir yerde iş bulması da engelleniyor, engellendi yıllarca. O adam ne yapacak, hırsızlık mı yapsın? Hiç düşünülmedi. '
Adaletin Eksikliği ve Devletin Tutumu
Alparslan Kuytul Hoca, Türkiye'deki adalet sistemine dair eleştirilerini de dile getirdi. "Adaletin olduğu bir ülkede savcılar suçun delillerini ortaya koyar ve sanıklara savunma hakkı tanır. Ama adaletin olmadığı bir ülkede, insanlar suçsuzluklarını ispatlamak zorunda kalır" diyen Alparslan Hoca, devletin yanlış uygulamalarının mağduriyetlere yol açtığını belirtti.
Apo’yu Çıkartmak İsteyenler Erlere Hain Diyor
Alparslan Hoca devletin hukuki çelişkilerini şu sözlerle ifade ederk tepki gösterdi: 'Devlet böyle mi olur? Sen bu insanları zorla başka kötü yollara sevk ediyorsun. 9 sene sonra diyorlar ki, tamam suçunuz yokmuş. Hadi gidin evinize, beraat verdik size. Bu şimdi beraat mıdır? Geç gelen adalet zulümdür. Ama bu yine de önemli bir karar. Ne yönden önemli? Emsal olma yönünden önemli. Başka varsa böyle er olduğu halde ceza almış olan hepsine yol açılmış oldu.
Apo'yu bile hapisten çıkartmayı düşünenler ve çıkaracak olanlar tutuyorlar sen niye şunu yaptın, niye bunu yaptın diye onu bunu hapse atıyorlar. Siz Apo’yu 40.000 kişinin ölümünden sorumlu tutmuyor muydunuz? Ya o yalan ya bu yaptığınız yanlış! 40.000 kişinin ölümünden sorumluysa nasıl çıkartacaksınız? Hangi kanunla? Keyfi. Ağır müebbetlere af bile vurmaz. Hangi kanunla siz bunu çıkaracaksınız mesela? Devlet Bahçeli’nin lafıyla mı? Öyle olmuş oluyor, yani kanun falan yok. Onun lafı var sadece. Yani devlet böyle bir mekanizma, böyle çalışıyor adalet kanun falan her şey onların dediğidir. Anayasa da onlar, kanun da onlar hâkim de savcı da onlar, hepsi de onlar. Yani Apo’yu çıkartıyor, gariban ere ceza kesiyor. Böyle bir memleket. Yine de o erler adına sevindirici bir haber, 9 sene sonra da olsa en azından bu zulümden inşallah kurtulmuş olurlar, darısı diğerlerine diyelim. Haksız yere hapse atılan herkese. '