Bartın’a bağlı Amasra’da yaşanan maden patlamasında madencileri kurtarma çalışmaları devam ediyor. Madenci yakınları kaygılı bekleyişini sürdürüyor.
Bartın Amasra’da Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait maden ocağında meydana gelen patlamanın üzerinden 12 saati aşkın süre geçti.
Maden ocağının eksi 300 kotunda meydana gelen patlamanın ardından bölgeye çok sayıda kurtarma ekibi yönlendirildi. Maden girişince onlarca kişi yakınlarından ve akrabalarından haber almak için bekleyişini saatlerce sürdürdü.
SOYLU’NUN AÇIKLAMASININ ARDINDAN İKİ MADENCİNİN DAHA CANSIZ BEDENİ ÇIKARILDI
Amasra’da yaşayanların daha önce olmadığını söylediği gaz ile kömür kokusunu andıran bir koku ilçenin büyük bir bölümünde hissedildi. İlçenin girişinde çok sayıda polis arama noktası oluşturulurken maden sahasının olduğu alana sivil araçların girişi sınırlandırıldı.
Saatler geçtikçe maden girişinde bekleyenlerin göz yaşları arttı. Asansörün her yukarıya çıkışında maden girişine doğru yönelen kalabalık, arama kurtarma ekibini girişte görünce kurulan çadırlara geri yöneldi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun basın mensuplarına 26 madencinin vefat ettiğini açıklamasından yarım saat sonra maden girişinden iki madencinin daha cansız bedeni çıkartıldı. Bir süre sonra da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ölen madenci sayısının 28 olduğunu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu.
‘BEN GÜN GÖRDÜM SEN GÖREMEDİN’
Saatler süren bekleyiş sırasında yakınlarından haber alamayanlar arasında sinir krizi geçirenler oldu. Güneşin doğduğu dakikalarda eşi madende olan bir kadın, “Ömer beni karda bıraktın”, “Ben günü gördüm sen görmedin Ömer’im” sözleriyle ağladı. Sağlık ekiplerinin müdahale ettiği sırada bir başka kadın ise kardeşi için, “Kıymetlim Murat’ım, yavrum seni bekliyorum yukarıda”, “Ağabeyim gitti” ifadeleriyle baygınlık geçirdi. Sağlık çalışanlarının ambulansa götürmek için yardım etmeye çalıştığı bir madenci yakını, “Ben buradan bir yere gitmek istemiyorum” dedi.
‘EKMEK PARASI İÇİN TOPRAĞIN ALTINA GİRDİ’
Madendeki kuzenini bekleyen bir kişi ise, “Biz hiç çalışmasını istemedik. ‘Güvenli bir şey olmaz’ dedi. Ekmek parası için toprağın altına girdi, uzun süredir işsizdi” dedi. Bu sırada bir başka madenci yakını ise, “12 saat geçti ama sanki 12 yıl şu kömürün üstünde geçti. Bastığın yere kıyamıyorsun. Bastığın yerin altında canın yatıyor ama hiçbir şey yapamıyorsun” diye konuştu.
‘AÇIK YANGIN DEVAM EDİYOR’
Arama kurtarma ekibi içinde yer alan ve yer altından çıkan bir madenci, “İçeride durum çok fena. Bir yere kadar gidebiliyoruz. Orada birkaç arkadaşımızı alıp getirdik” dedi. Göz yaşları içinde konuşan madenci, “Aşağıda patlamadan sonra oluşan açık yangın devam ediyor. O yüzden bazı yerlere müdahale edilemiyor” diye konuştu.
‘KEŞKE BEN İÇERİDE OLSAYDIM DA GENÇ BEBELER EVLERİNE GİTSELERDİ’
Patlamayı duyar duymaz 19.00 sularında alana geldiğini, ilk anlarda kaos yaşandığını söyleyen Amasra madeninde çalışmış emekli bir madenci, “Bu kadar büyük patlama olmaz diye düşünüyorduk. Kardeşlerim içeride kaldı. Bekliyoruz ama her dakika insanın umudu kırılıyor. Keşke ben içeride olsaydım da o genç bebeler çocuklarına, evlerine gitselerdi” diye konuştu.
ÇEVRE MADENLERDEN DESTEK İÇİN GELENLER OLDU
Amasra’daki maden patlamasına destek için Armutçuk madeninden çok sayıda madenci de geldi. Armutçuk’ta çalışan İsa Aydın, patlama sırasında hava sirkülasyonunun önemli olduğunu, yer yapısı nedeniyle yer altı madeninde sığınma odasının Amasra ve kendi çalıştıkları madende olmadığını söyleyen Aydın, “Bir gün burada bir gün beş yüz metre ötedeki yerde çalışıyoruz. Öyle oda falan yok. Elimize güvenerek yerin altına giriyoruz” dedi.
GAZETECİLER MADEN GİRİŞİNDEN UZAKLAŞTIRILDI
Saatler süren gergin bekleyiş anında gazetecilerin maden girişi önünde kayıt yapmalarına da izin verilmedi. Gazetecilerin büyük bir kısmı maden girişi önünden başka bir alana yönlendirildi ve orada beklemeleri gerektiği ifade edildi.