Anayasa değişikliği teklifi kabul edildi, Peki şimdi ne olacak?

'Partili cumhurbaşkanlığı'nı içeren anayasa değişikliği teklifi görüşmelerinin ikinci turunda bütün maddeler Meclis'te kabul edildi. Peki bundan sonra ne olacak? Bundan sonra hangi aşamaya geçilecek? Detaylar haberimizde...

Eklenme Tarihi: 21 Oca 2017
5 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Anayasa değişikliği teklifi kabul edildi, Peki şimdi ne olacak?

AK Parti'nin 18 maddeden oluşan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, 339 oyla kabul edilerek yasalaştı. Teklifin tümü üzerinde yapılan gizli oylamaya 488 milletvekili katıldı.

Oylamada 339 kabul, 142 ret oyu kullanıldı; 5 oy boş çıktı, 2 oy ise geçersiz sayıldı. AK Parti'li milletvekilleri, oylama sonucunu ayakta alkışlayarak karşıladı.

Böylece Meclis'ten Anayasa değişikliği teklifinin halk oylamasına gönderilmesi kararı çıktı. Referandumun en geç 16 Nisan 2017'de yapılması öngörülüyor.

BAŞBAKAN YILDIRIM: SON KARARI HALKIMIZ SÖYLEYECEK

Başbakan Binali Yıldırı, anayasa teklifinin Meclis'te onaylanması sonrasında, teşekkür konuşması yaptı.

​Yıldırım, "Bugün burada bir anayasa değişikliği yapmadık. Bir anayasa değişikliği teklifi yaptık. Anayasayı değiştirecek olan aziz Türk milletidir. Biz üzerimize düşen görevi yaptık, asıl görevi milletimize arz ediyoruz. Şimdi söz milletindir, yetki milletindir, karar milletindir, mühür milletin elindedir. Halkımız son sözü söyleyecek, son kararı verecektir" dedi.

18 MADDENİN HEPSİ KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulu'nda, ikinci tur görüşmeleri yapılan anayasa değişikliği teklifinin 18. maddesi, 343 oyla kabul edildi. ​TBMM Genel Kurulundaki gizli oylamaya 488 milletvekili katıldı. Maddeye 343 kabul, 142 ret oyu çıktı. 2 oy boş kullanılırken, 1 oy geçersiz sayıldı. Teklifin tümü üzerindeki oylamaya geçildi.

​Maddeye göre, "cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesileceğine" dair hükmün kaldırılması, değişikliğin yayımı tarihinde; mevcut anayasada Bakanlar Kurulu, sıkıyönetim, tasarı, kanun hükmünde kararname, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ibarelerinin kaldırılmasına dair değişiklikler de TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri sonucunda cumhurbaşkanının görevi başladığı tarihte yürürlüğe girecek.

​Milletvekili sayısının 600'e çıkarılması, TBMM seçimleri ve cumhurbaşkanı seçimlerinin 5 yılda bir aynı gün yapılması, cumhurbaşkanı adaylığı ve seçimine ilişkin değişiklikler, beraber yapılacak ilk TBMM ve cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin takvimin başladığı tarihten itibaren geçerli olacak.

MHP'Lİ SAFFET SANCAKLI MECLİS'E GELDİ

Eşi intihar girişiminde bulunan MHP'li Saffet Sancaklı, görüşmelerin son gününde Meclis'e geldi.

Herkese teşekkür eden Sancaklı, "Bu olay bana çok ağır geldi. Bir mucize bekliyoruz Allah'tan. Hepinizin de dua etmesini istiyoruz. Bütün sevdikleriniz dua etsin" dedi.

CHP, ERBAKAN VE TÜRKEŞ'İN 'BAŞKANLIK' AÇIKLAMALARINI DİNLETTİ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu'nda Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan ile MHP'nin kurucu lideri Alparslan Türkeş'in başkanlığa karşı çıkışlarına ilişkin açıklamasını dinletti.

17. MADDE: MİLLETVEKİLİ VE CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ BİRLİKTE YAPILACAK

Anayasa değişikliği teklifinin ikinci turunda 17. madde 341 oyla kabul edildi. Genel Kurul'da yapılan gizli oylamaya 485 milletvekili katıldı. Oylamada 341 kabul, 139 ret oyu kullanıldı; 2 oy boş çıktı, 3 oy geçersiz sayıldı.

​Kabul edilen 17. maddeye göre, TBMM'nin bir sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak. Seçimin yapılacağı güne kadar milletvekilleri ve cumhurbaşkanının görevi devam edecek. Meclisin seçim kararı alması halinde, 27. Yasama Dönemi Milletvekili Genel Seçimi, cumhurbaşkanı seçimiyle beraber yapılacak.

16. MADDE: BAKANLAR KURULU OLMAYACAK

Teklifin 16. maddesi, 342 oyla kabul edildi. Gizli oylamaya 486 milletvekili katıldı. Teklifin 16. maddesinin oylamasında 342 milletvekili kabul oyu verdi. 141 milletvekili ret oyu kullanırken, 2 oy boş çıktı, 1 oy da geçersiz sayıldı.

Kabul edilen 16. maddeye göre, önerilen sistemde, "Bakanlar Kurulu" olmayacak. Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı tarafından anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılacak ve yerine getirilecek.

"Sıkıyönetim", "Askeri Yargıtay", "Askeri Yüksek İdare Mahkemesi", "tasarı", "kanun hükmünde kararname" ibareleri çıkarılacak. Cumhurbaşkanının tek başına yapacağı işlemler ile Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarının yargı denetimi dışında olacağı hüküm de yürürlükten kalkıyor.

15. MADDE: BÜTÇE VE KESİN HESAP DÜZENLEMELERİ

​Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmelerinde, 'bütçe ve kesin hesap'la ilgili düzenmeleri içeren 15. madde 342 oyla kabul edildi. 15. maddenin gizli oylamasına 486 milletvekili katıldı. 342 milletvekili evet oyu kullanırken, 141 milletvekili hayır oyu verdi. 2 oy boş ve 1 oy geçersiz çıktı.

Kabul edilen 15. maddeye göre, kamu idareleri ve kamu iktisadi teşebbüsleri dışındaki kamu tüzel kişilerinin harcamaları yıllık bütçelerle yapılacak. Bütçe kanununa, bütçeyle ilgili hükümler dışında hiçbir hüküm konulamayacak. Cumhurbaşkanı bütçe kanun teklifini, mali yılbaşından en az 75 gün önce TBMM'ye sunacak. Bütçe teklifi, Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek. Komisyonun 55 gün içinde kabul edeceği metin, Genel Kurul'da görüşülecek ve mali yılbaşına kadar karara bağlanacak.

14. MADDE: HSYK YAPISINDA DEĞİŞİKLİK

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısını düzenleyen 14. madde 342 oyla kabul edildi.

Teklifin bu maddesiyle, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısında değişikliğe gidiliyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun adı, Hakimler ve Savcılar Kurulu şeklinde değişecek. Kurulun üye sayısı 13, daire sayısı 2 olacak. Kurula Adalet Bakanı başkanlık edecek ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı da kurulun doğal üyesi olacak.

13. MADDE: ASKERİ MAHKEMELER KURULAMAYACAK

Anayasa değişiklik teklifinin ikinci turunda, 13. madde 343 oyla kabul edildi. TBMM Genel Kurulu'nda yapılan gizli oylamaya 484 milletvekili katıldı. Oylamada 136 ret oyuna karşılık, 343 evet oyu kullanıldı. 3 oy boş çıktı, 2 oy geçersiz sayıldı. Çekimser oy kullanılmadı.

Kabul edilen 13. maddeye göre, disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamayacak. Ancak savaş halinde, askerlerin görevleriyle ilgili işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli askeri mahkemeler oluşturulabilecek.

12. MADDE: CUMHURBAŞKANI'NA OHAL YETKİSİ

​Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin uzlaşıp AK Partili vekillerin imzasıyla Meclis'e sunulan anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinde sona gelindi.

Teklifin 2. tur görüşmelerinde Olağanüstü Hal yönetimini düzenleyen 12. madde, 342 oyla kabul edildi. Oylama sonucu; kullanılan 484, kabul 342, ret 138, boş 2, geçersiz 2.

Teklifin 12. maddesine göre cumhurbaşkanı; doğal afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinin yanı sıra savaş, savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi, seferberlik, ayaklanma, vatan veya cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın, ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren şiddet hareketlerinin yaygınlaşması; anayasal düzeni veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerinin ortaya çıkması; şiddet olayları nedeniyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde yurdun tamamında veya bir bölgesinde OHAL ilan edebilecek.