Angela Merkel'den 'Sığınmacı' Açıklaması

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinin sığınmacılar konusunda yasal ve ahlaki olan neyse onu yaptığını söyledi.

Eklenme Tarihi: 04 Eyl 2015
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Angela Merkel'den 'Sığınmacı' Açıklaması

Merkel, İsviçre ziyareti kapsamında başkent Bern'de İsviçre Konfederasyonu Başkanı Simonetta Sommaruga ile düzenlediği basın toplantısında, sığınmacıların Avrupa'ya gelmesine ilişkin"Bu problem Avrupa problemi değil, Alman problemi" diyen Macaristan Başbakanı Victor Orban'a yanıt verdi.

Bunun Avrupa'nın sorunu olduğunu ifade eden Merkel, "Almanya, yasal ve ahlaki olan ne gerekiyorsa onu yapıyor. Ne fazla ne eksik" ifadesini kullandı.

Konunun temel ilkeler kapsamında tartışılması gerektiğini vurgulayan Merkel,Macaristan'ın dış sınırlarımızın korunması ve sığınmacıların kayıt altına alınması konularında haklı olduğunu, bunun aynı zamanda Yunanistan'ın da görevi olduğunu kaydetti.

Bunun yeterli olmadığını ifade eden Merkel, "Ancak korunmaya ihtiyaç duyanların korunması da bir görev. Cenevre Sözleşmesi sadece Almanya'da geçerli değil, tüm AB ülkelerinde geçerli" değerlendirmesinde bulundu.

Cenevre Sözleşmesi'nin iç savaştan kaçanları kabul etme yükümlüğünü yüklediğine işaret eden Merkel, İsviçre'nin de bu ilkeleri kabul ettiğini, Almanya'nın Fransa ile de ortak tutum içerisinde olduğunu kaydetti.

Merkel, AB'nin bir değerler toplumu olduğunu, bunun Cenevre Sözleşmesi'ni de kapsadığını ifade etti.

AB'nın dış sınırlarında kayıt merkezlerinin oluşturulması ve burada bu insanlara iltica hakkı verilip verilmemesine karar verileceğini belirten Merkel, iltica hakkı verilmesi için bir sebebi olamayanların da oradan geri gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Ne kadar sığınmacının geleceğinin önceden belirlenemeyeceğini vurgulayan Merkel, Suriye'de diplomatik çözüm bulmak için tüm çabaların sarf edilmesi gerektiğini vurguladı.

Sığınmacıların iltica başvurularını Avrupa'da ayak bastıkları ülkede yapmalarını öngören Dublin Sözleşmesi'ne ilişkin olarak da Merkel, "Şu anki durumda kağıtta yazan iltica politikasının işlemediği aşikar. Macaristan'a mı, Avusturya'ya mı yoksa Yunanistan'a mı gönderelim?" ifadelerini kullandı.

Merkel, Suriye'den kaçan insanların aylardan beri yolda olduğuna dikkati çekerek, bu insanları ülkeye geldiklerinde kabul etmek gerektiğini söyledi.

Ancak bunun AB'nin iltica politikasına uymadığını, Almanya olarak Dublin Sözleşmesi'nin işlemediğini ifade ettiğine işaret eden Merkel, "Bu kadar sığınmacı dış sınırlarımıza geldiğinde İtalya ve Yunanistan'ı bu görevleriyle yalnız bırakamayız. İtalya ve Yunanistan'ı yalnız bırakmamayı söylüyorsak örneğin 3 ülke, İsveç, Avusturya ve Almanya'da bu görevlerin büyük bir bölümüyle yalnız bırakılmaması gerekir"şeklinde konuştu.

Merkel, bu konunun adil ve dayanışma içinde Avrupa'da çözülmesi gerektiğini yineledi.

İsviçre Konfederasyonu Başkanı Sommaruga da, Avrupa'da ortak iltica politikasını desteklediklerini belirtti.

İsviçre'deki tecrübelerin AB tarafından örnek alınabileceğini ifade eden Sommaruga, İsviçre'de sığınmacıların eşit standartlar çerçevesinde 26 eyalete dağıtıldığını kaydetti.

"Tüm çabaların merkezinde dayanışma içinde bir Avrupa olması lazım" diyen Sommaruga, İsviçre olarak buna katkı sağlayacaklarını kaydetti.