Ankara’daki Patlamada Ölü Sayısı 95’e Yükseldi

Ankara'da meydana gelen cumhuriyet tarihinin en kanlı terör saldırısında 95 kişi hayatını kaybetti, 246 kişi de yaralandı. Yaralılardan 48'i yoğun bakımda.

Eklenme Tarihi: 11 Eki 2015
5 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Ankara’daki Patlamada Ölü Sayısı 95’e Yükseldi

Başbakanlık Koordinasyon Merkezi'nden gece saatlerinde yapılan açıklamada, Ankara'da meydana gelen patlamada ölü sayısının 95'e yükseldiği, 48'i yoğun bakımda 246 kişinin ise tedavi altında olduğu belirtildi.Başbakan Davutoğlu, Türkiye'de 3 gün yas ilan edildiğini açıkladı.

Koordinasyon Merkezi tarafından yapılan açıklama şöyle;

"10 Ekim saat 23:10 itibariyle, menfur saldırı sonucu 48'i yoğun bakımda 246 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir. Olayda 95 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Ankara genelinde 29 hastanede tüm birimlerimiz teyakkuz halinde görevlerinin başındadır. Acil hasta nakli ihtiyacı ihtimaline karşı 5 ambulans helikopter ve 1 ambulans uçak hazır bekletilmektedir. Patlama anından itibaren 57 ambulansımız görev yapmıştır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın kimlik tespiti ve otopsi işlemleri Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülmektedir. Bu çerçevede otopsi işlemleri biten cenazeler gecikmeksizin ailelerine teslim edilmektedir. 10 cenaze ailelerine teslim edilmiştir."

NELER YAŞANDI?

Türkiye dün tarihinin en büyük terör saldırısını yaşadı. Ankara'daki barış mitingi öncesinde iki canlı bomba patladı. 95 kişi can verdi, 48'i ağır 246 kişi yaralandı. Kamuoyu, derin infial yaratan olayın arkasında kim varsa bulunmasını bekliyor.

3 SANİYEDE 2 CANLI BOMBA

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB'nin de aralarında bulunduğu, çok sayıda siyasi parti ve derneğin destek verdiği 'Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi' kana bulandı. Grubun toplandığı Ankara Garı'nda sabah saat 10.04'te 3 saniye arayla 2 canlı bomba kendini patlattı. Ortalığın kan gölüne döndüğü patlamalarda 95 kişi hayatını kaybederken, 48'i ağır 246 kişi ise yaralandı. Patlamanın ardından ceset parçaları 3 kilometrelik alana yayıldı.

'Emek, Barış ve Demokrasi' mitingi için binlerce kişi sabah saat 09.30'dan itibaren Ankara Garı'nın önünde toplanmaya başladı. Grup saat 10.00'dan itibaren mitingin yapılacağı Sıhhiye'ye doğru yürüyüşe geçti. Saat 10.04'te, art arda 2 patlama meydana geldi. Görgü tanıklarının verdiği bilgilere göre ilk patlama HDP'li grubun toplandığı alanda, ikinci patlama ise bazı siyasi dergi çevrelerinin bulunduğu alanda meydana geldi. İlk belirlemelere göre 2 canlı bomba, 9 metre mesafede ve 3 saniye aralıklarla kendilerini patlattı. Yüksek basınç ve büyük gürültüyle meydana gelen patlamanın etkisiyle yüzlerce kişi sağa sola savruldu. Garın camları kırıldı, çevredeki birçok araçta büyük hasar oluştu.

5'E YAKIN KİŞİ ADETA ŞOK YAŞADI

5 bine yakın kişi patlamanın ardından adeta şok yaşadı. Birçok yaralının olay yerinden kaçarak girdiği şokun etkisinde banliye trenine sığındığı, yoldan geçen arabalarla olay yerinde uzaklaştığı görüldü. Yaralananların bazılarının ise olay yerinden kaçarken patlama noktasından metrelerce ileride hayatını kaybettiği anlaşıldı. Patlamadan 1.5 saat sonra kriminal, olay yeri inceleme ekibi alana geldi. Polisin, güvenlik şeridi oluşturmasının ardından, Ankara Adliyesi'nde görev yapan 4 başsavcıvekili ve 16 savcı olay yerine gelerek incelemelerde bulundu.

SURUÇ DÜZENEĞİ

Polis, olay yerinde yaptığı incelemede bomba düzeneğinin, Suruç'ta 34 kişinin hayatını kaybettiği patlamada kullanılan düzenekle aynı olduğunu tespit etti. Bu detay da saldırının Suruç ve Diyarbakır'daki HDP mitingine yönelik saldırıyla bağlantılı olduğu ihtimalini güçlendirdi.

TOMA'LARDAN SU VE BİBER GAZI ATILDI

Olaydan kısa bir süre sonra Çevik Kuvvet'in alana girmeye çalışmasına vatandaşlar tepki gösterdi. Bu sırada olay yerinde bulunan TOMA'lardan su sıkıldı ve biber gazı atıldı. Patlamanın hemen ardından olay yerine İstihbarat, Terör, Asayiş, Güvenlik olmak üzere yüzlerce polis sevk edildi. Ancak yaşanan kargaşa ve oluşan tepki nedeniyle polispatlama bölgesine giremedi. Mitingi düzenleyen kişilerce anons yapılarak alanın boşaltılması istendi.

GÜVENLİK ZAFİYETİ SORULARI

Türkiye'nin güvenlik önlemleri açısında birinci sırada olan Ankara'da 2 canlı bombanın aynı anda kendilerini patlaması güvenlik zafiyeti sorularını da gündeme getirdi.

İstihbarat ve terör birimlerine 3 gün önce gelen istihbaratta mitinge bombalı bir saldırı düzenlenebileceği uyarısı yapıldı. Yazıda, mitinge yönelik, ses getirecek bir eylem hazırlığı olduğu, önlemlerin buna göre alınmasının istendiği öğrenildi. Bu talimat doğrultusunda terör ve istihbarat birimlerinin, mitingin yapılacağı alanın etrafında 2 gün önceden önlemler almaya başladığı bildirildi. Dün geceden itibaren de bomba imha uzmanları, terör ve istihbarat ekiplerinin miting bölgesinde önlem aldığı, alana giriş noktalarında kontrol noktaları oluşturduğu belirtildi. Miting alanın ise dün sabah saat 05.00'ten itibaren dedektör köpeklerle arandığı öğrenildi.

RUTİN UYARI

Üst düzey bir emniyet yetkilisi gelen istihbarat uyarısıyla ilgili "Kritik dönemlerdeki büyük miting, eylem ve toplumsal olaylar öncesi bu uyarılar yapılır. Birçoğunda bu istihbaratlar doğru çıkmaz. Bu uyarı da rutin yapılmış, önlem alınmasına yöneliktir. Bu miting öncesi de aynı uyarı yapılmış, gerekli önlemler alınmış" dedi.

1 CANLI BOMBA TESPİT EDİLDİ

Olay sonrası güvenlik kameraları ile MOBESE kameraları incelemeye alındı. Patlama noktasının 3 ayrı noktadan MOBESE kameralarınca görüntülendiği anlaşıldı. İki canlı bombanın görüntüsünün de bu kameralara yansıdığı belirtildi. Canlı bombaların saldırı öncesi plan yaptığı, polisin güvenlik önlemlerinin yoğun olduğu alanları bildikleri, bu nedenle eylemi toplanma alanında gerçekleştirdikleri değerlendirildi. Polisin bu kadar hassas bir noktada güvenlik önlemi almaması ise dikkat çekti. Olay yerinde yapılan incelemede canlı bomba olduğu değerlendirilen bir kişinin ceset parçalarına ulaşıldı. Yapılan incelemede gövdesinin alt tarafı tamamen parçalanan cesedin canlı bombaya ait olabileceği değerlendirildi. Bu cesede ait görüntünün yüz tanıma sistemi ile taranarak kimliğinin belirlenmesine çalışıldığı kaydedildi.

3 BAKANA TEPKİ

Patlama alanına gelen Adalet Bakanı Kenan İpek, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İçişleri Bakanı Selami Altınok patlamanın olduğu yerde incelemelerde bulundu. Çevredeki vatandaşlar "Katil devlet" sloganları atıp bakanlara tepki gösterdiler, ellerindeki pet şişeleri bakanlara fırlattı. Tepkiler üzerine bakanlar olay yerini terk etti.

ANKARA'DA 3 GÜNDÜR İKİ CANLI BOMBA ARANIYORDU

Ankara'da, üç gündür kent genelinde iki canlı bombanın arandığı öğrenildi. İstihbarat birimlerinin üç gün önce "mitingde eylem yapılabilir" uyarısı ile bağlantılı olarak biri kadın iki canlı bomba uyarısı da yapıldığı öğrenildi. Eylemi de yapacakları değerlendirilen kadın ve erkek canlı bombacıların fotoğrafları tüm birimlere dağıtılırkenemniyet genel müdürlüğü, Ankara Emniyet Müdürlüğü, merkez ilçe emniyet müdürlükleri ile polis merkezlerinin panolarına da asıldığı öğrenildi. Terör ve istihbarat birimlerinin isim ve fotoğrafları bildirilen canlı bombaları yakalanması için Ankara genelinde iki gün üst üste çok sayıda operasyon yaptığı, kent genelinde asayiş denetimi yapıldığı, ancak bir sonuç alamadığı öğrenildi. Dünkü canlı bombaların aranan bu iki kişi olup olmadığı üzerine çalışma yürütülüyor.

TWITTER'A YAVAŞLATMA

Türkiye'yi derinden sarsan Ankara'nın merkezindeki terör saldırısı sonrası, sosyal medya hesapları da yavaşlatıldı. Mahkeme kararına dayanmayan yavaşlatma nedeniyle birçok vatandaş Facebook ve Twitter'a VPN üzerinden ulaştı. Karar nedeniyle sosyal medyaya VPN kanalını kullanarak giren birçok yurttaş tepkilerini yine sosyal medyada gösterdi.Twitter'ın "Policy" isimli resmi hesabından erişim sorunuyla ilgili açıklama geldi: "Türkiye'de birçok yerde Twitter'a erişim sorunu haberleri alıyoruz. Sorunu araştırıp erişimi tekrar sağlamayı umuyoruz."