Arakan'da acı bekleyiş devam ediyor

Arakan'da Myanmar zulmünden kaçan yüz binlerce mültecinin zor şartlar altında bekleyişi sürüyor. Mültecilerin evlerine geri dönüş yolculuğu ertelendi.

Eklenme Tarihi: 23 Oca 2018
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Arakan'da acı bekleyiş devam ediyor

Arakan müslümanlarının evlerine geri dönmesine dair Bangladeş-Myanmar anlaşması doğrultusunda Salı günü başlaması beklenen tartışmalı yolculuğun ertelendiği kaydedildi.

Bangladeşli Mültecilere Yardım ve Geri Dönüş Komisyon Üyesi Abul Kelam Azad, ger dönüş yolculuğu için yoğun bir hazırlık sürecinden geçilmesi gerektiğini belirtirken Myanmar zulmünden kaçmış 750 bin mülteci için daha titiz bir hazırlık sürecine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Birleşmiş Milletler tarafından "Etnik temizlik" olarak nitelenen Arakan müslümanlarına yönelik 2017 Ağustos ayından bu yana Myanmar tarafından yapılan katliam, toplu tecavüz, cinayet ve işkencelere rağmen Bangladeş, mümkün olan en kısa sürede mültecileri ülkelerine gönderme kararı almıştı.

Geri dönüş 2 yıl sürecek

Geçiş noktalarının henüz inşa edilmediğini belirten Azad, mülteci listelerinin derlenme ve doğrulanma süreci ile birlikte sürecin yaklaşık iki yıl süreceğinin ön görüldüğünü belirtti.

Geri dönüş çalışmalarında görev verilmeyen Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Bürosu (UNHCR) ise mülteci haklarının güvence altına alınması adına "yapıcı bir rol" üstlenebileceğini belirtti.

Erken ve tehlikeli

Ayrıca insan hakları grubu Fortify Rights, mültecilerin geri gönderilmesinin "erken ve tehlikeli" olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Yardım kuruluşları, mültecilere haklarının iade edilmesi hususunda hala kuşkulu. STK liderleri Myanmar'dan vatandaşlıkları reddedilen Arakanlılara eşit haklar verilmesini ve zararlarının tazmin edilmesi gerektiğini belirtiyor.

"Bu şartlarda geri göndermektense öldürün daha iyi"

Kutupalong mülteci kampına 1978'de kaçan 65 yaşındaki Nir Ahmed, The Telegraph'a verdiği bilgide ilk kaçtığı zaman yoğun askeri saldırıların olduğunu ve 200 bin insanın daha bu saldırılardan kaçtığını söyledi.

Vatandaşlık haklarının verilmesi koşuluyla evine döneceğini söyleyen Nir Ahmed "İnsanlar [geri dönüş] sözleşmesinden çok endişe duyuyorlar. Bizi Burma'ya geri götürüp kamplara sokacaklarını düşünüyoruz." dedi.

Myanmar'ın Arakanlılara dair emniyet ve adalet sözü vermediği müddetçe geri dönüşün ölüm olacağını söyleyen Nir Ahmed "Bangladeş bizi geri göndermektense burada öldürsün daha iyi" dedi.