Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar'da Arakanlıların yaşadığı trajedinin büyüklüğünü ortaya koyan rakamlar açıklıyor. BM İnsan Hakları Özel Raportörü Yanghee Lee de, Myanmar ordusu ve radikal Budistlerin katliama başladığı 25 Ağustos'tan bu yana bin kişinin öldürüldüğünü açıkladı. CNN'in haberine göre de 30 bin kadar Müslüman Bangladeş sınırında sıkışıp kaldı.
BM İnsan Hakları Komiserliği'nin son kayıtlarına göre de sınırı geçmek isteyen 50 bin kişiden sadece 30 bini Bangladeş'e ulaşmayı başardı. Lee, Myanmar-Bangladeş sınırındaki kesin tabloyu ortaya koymanın zor olduğunu, ölü sayısının çok daha yüksek olabileceğini de söyledi. Myanmar hükümetinin uluslararası kuruluşlara bölgeye giriş izni vermemesi nedeniyle ölü sayısı ve soykırımın bilançosu saptanamıyor. Merkezi Tayland'da olan "The Arakan Project" adlı insan hakları kuruluşunun direktörü Chris Lewa, Myanmar ordusunun Arakan eyaletindeki Müslümanlar'a uyguladığı şiddeti gizlemek için korkunç yöntemlere başvurduğunu belirterek, "Ordu ve diğer sivillerin, arkalarında delil bırakmamak için öldürdükleri kişilerin cesetlerini yaktıklarını tespit ettik" dedi. BBC'ye konuşan Lewa, "Güvenlik güçleri köyleri kuşatarak insanlara rastgele ateş ediyor. Ayrıca geçen yıl ekim ayındaki olaylara kıyasla, şu andaki olaylarda Budist halktan daha çok sayıda kişinin orduya yardım ettiğini görüyoruz" diye konuştu.
İngiliz yayın kuruluşu BBC 'ye konuşan BM kaynakları, 4-5 Eylül arasında 35 bin Müslüman'ın daha Bangladeş'e geçtiğini ve Bangladeş'e ulaşan Arakanlı Müslümanların sayısının 123 bini aştığını bildirdi. Saldırılarda onlarca köy yakılırken, 10 binlerce Arakanlı Müslüman da can güvenliği nedeniyle bölgeden kaçmaya çalışıyor. Siviller kara ve deniz yoluyla Myanmar'dan Bangladeş'e geçmeye gayret ediyor. Myanmar yönetimi ise yaşam savaşı veren Arakanlı Müslümanlara insani yardım ulaştırılmasına izin vermiyor.