YANGON - Myanmar'daki muhalefet partisi, Güney Asya'da denizde mahsur kalan çok sayıda göçmen arasında yer alan Arakanlı Müslümanlara (Rohingyalar) destek veren açıklama yaptı.
Ulusal Demokrasi Birliği'nin sözcüsü Nyan Win, gazetecilere yaptığı açıklamada, Hint Okyanusu ve Andaman Denizi açıklarındaki insan kaçakçılarına ait teknelerde bulunan ve henüz bölgedeki ülkeler tarafından kabul edilmeyen 8 bin göçmenin "açık denizde bırakılamayacağını" belirterek, bu kişilere insan haklarını göz önünde bulundurularak muamele edilmesi gerektiğini söyledi.
Nyan Win, doğrudan Rohingyalar ifadesini kullanmasa da Arakanlı Müslümanlara destek niteliği taşıyan sözlerini, siyasi partilerin ve Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein'in katıldığı bir toplantı sırasında dile getirdi.
Myanmar hükümeti de göçmen krizinin yarattığı uluslararası baskı karşısında tutumunu yumuşattı.
Myanmar Devlet Başkanlığı sözcüsü Ye Htut, "denizdeki insanlar konusunda uluslararası toplumda endişe bulunduğunu anladıklarını" belirterek, "Bu kişiler, Myanmarlıysa ve Myanmarlı olduklarını kanıtlayacak yeterli delilleri varsa insanlarımızı geri getirmeye hazır olmalıyız" ifadesini kullandı.
Uluslararası Göç Örgütü'ne göre, Hint Okyanusu ve Andaman Denizi açıklarındaki insan kaçakçılarına ait teknelerde halen 8 bin göçmen bulunuyor. Çoğunluğunu Myanmar'daki insan hakları ihlalleri ve şiddetten kaçan Arakanlı Müslümanlar ile Bangladeşlilerin oluşturduğu göçmenler, bölge ülkeleri tarafından kabul edilmediği için denizde yaşam mücadelesi veriyor.
Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler, Rohingyaları "eziyet gören dini azınlık" olarak tanımlıyor.